KÜLTÜR: BKS’de bu ay!

Beşiktaş Kültür Sanat’ın Ekim ayı programı belli oldu. BKS’nin Ekim ayı etkinlik programını sizler için derledik:

KÜÇÜK KURBAĞA KÜÇÜK KURBAĞA KUYRUĞUN NEREDE
TİYATRO, ÇOCUK
7 Ekim 2017 –
13:00
29 Ekim 2017
13:00
AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ

Tiyatro Mie

Yazan-Yöneten: Salim Dörtcan
Müzik: Erdem Tarabuş
Dekor: Mie Tasarım Grup
Kostüm: Balo Kostüm
Teknik: Lokman Çil, Vahit Karataş, Burak Yılmaz
Oyuncular: Tuğçe Erdip, Buket Bulut, Savaş Sezer, Eda Kurtuluş, İrem Mercan, Ezgi Görevin, Buket Bulut, Salim Dörtcan, Doruk Doğuer

Burcu’nun doğum günü partisi için hazırlık yapan küçük kurbağanın beklenmedik iki misafiri vardır. Edi ile Büdü kurnaz, akıllı farelerdir. Küçük kurbağanın yaptığı hazırlıkları sabote ederek, onunla alay edip dalga geçerler. Edi ile Büdü küçük kurbağaya kötü davransalar bile, küçük kurbağa doğum günü hazırlıklarını tamamlar ve Burcu’ya sürprizi göstermek için evinin bahçesine çıkarırlar.

Burcu evin bahçesine çıktığı zaman bahçe kapısında bekleyen iki fareyi görür. Burcu fareleri çok sever ve annesinden fareleri içeri almak için izin ister, partiye katılmalarını istediğini söyler. Burcu’nun annesinin pastayı getirmesiyle beraber herkes hediyelerini verir. Annesi Burcu’ya çok özel ve güzel çocukların hayallerini gerçekleştiren bir yüzük hediye eder. Kurnaz fareler söyledikleri yalanlarla Burcu’yu kandırıp yüzüğü kaybettiğine inandırır. Daha sonra fareler yüzüğü bulur ve kendi hayallerini gerçekleştirecekken kurbağa fark eder ve onların elinden yüzüğü alıp kaçıp korkmalarını sağlar. Küçük kurbağa Burcu’ya yüzüğünü teslim eder ve hayalinin gerçekleşmesini sağlar.

ALAADDİN’İN LAMBASI
TİYATRO, ÇOCUK

8 Ekim 2017
13:00
28 Ekim 2017
13:00
AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ

Tiyatro Mie

Oyunlaştıran ve Yöneten: Salim Dörtcan
Müzik: Erdem Tarabuş
Dekor: Mie Tasarım Grup
Kostüm: Balo Kostüm
Teknik: Lokman Çil, Vahit Karataş, Burak Yılmaz
Oyuncular: Tuğçe Erdip, Buket Bulut, Savaş Sezer, Eda Kurtuluş, İrem Mercan, Ezgi Görevin, Buket Bulut, Salim Dörtcan, Doruk Doğuer

Alaaddin ve annesi küçük ve mutlu evlerinde birlikte yaşarlar. Alaaddin, her gün pazara inerek annesinin yaptığı ekmekleri ve peynirleri satar. Bir gün, yine annesinin yaptığı şeyleri satmak için pazara indiğinde önce çok güzel bir kız olan Yasemin ile sonra da Vezir ile karşılaşır. Vezir, Alaaddin’in ne kadar iyi bir çocuk olduğunu görmüştür ve ondan bir iyilik ister. Kendisi bir zamanlar ormandaki Renkli Kuyu’ya lambasını düşürmüştür ve onu oradan geri almak istiyordur. Ancak artık yaşlı bir adam olduğu için ormana gidemediğini söyler.

KADINLAR & KADINLAR
TİYATRO, KOMEDİ

10 Ekim 2017
20:30
AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ

Atölye Tiyatrosu

Uyarlayan-Yöneten: Savaş Mutlu
Oynayanlar: Arzu Suriçi Kireçci, Tülin Boz, G. Ada Karaca, Nurgül Açık
Kostüm Tasarım: İlker Bilgi
Dekor Tasarım: İvan

Harriet basit bir kasabada Jon Caldwell ile sevgilidir. Belli bir süre sonra Jon’un maddi manevi kendisi için yetersiz kalacağına inandığından ayrılmaya karar verir. Daha sonra yalnız kalan Jon, kırılmış olan kalbini aşkı ve sevgisi ile onarmaya çalışan ve ona sahip çıkan Margaret ile birlikte olmaya başlar. Harriet tanışmış olduğu zengin iş adamı Charles Godrich’le hayal ettiği hayatı yaşayacağına inandığı için evlenir. Yıllar sonra Jon ile Margaret karşılaşır. Daha sonra onu evine Jon’un kendi portresini yapması için davet eder. Olaylar ilkel benliklerin devreye girmesi ile renkli bir hal alır.

MAVİDEN MORA
SERGİ

9-24 Ekim 2017
10:00 – 18:00
FULYA SANAT

Maviden Mora

“Resimlerimde mavinin sakinliğinin kıyılarında keyifle ve huzurla gezinirken, resmin küçük ama etkin bir yüzeyinde mor ile göz göze geldim. Can alıcı bir soru derinlerde bir yerde her zaman zihnimi meşgul eder.

Maviden Mora geçişin nevrotik bir yanı varsa eğer, yüzeyde halletmem, bir sorunsal olarak görmem belki de bir yüzleşme ihtiyacıdır.

Morun derinliğinde, mavinin de sükûnetiyle renklensin tuvallerim.”

Bersen Özkan

SERMİYAN MIDNIGHT
GÖSTERİ

12 Ekim 2017
20:30
AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ

Aysa Organizasyon
SERMİYAN MIDNIGHT

Ünlü oyuncu Sermiyan Midyat, “Sermiyan Midnight” ismini verdiği stand-up gösterisiyle ile sahnede!

Daha önce “Ay Lav Yu”, “Hükümet Kadın” ve “Hükümet Kadın 2” filmlerinde senarist, yönetmen ve oyunculuğu üstlenen Midyat; bugüne dek pek çok dizi projesinde yer aldı.

Oyuncu, çocukluğundan başlayarak bugününe dek oyunculuğa ve hayata dair meselelerini anlatacağı “Sermiyan Midnight” isimli gösterisiyle izleyicisini bu kez stand-up sahnesinde güldürmeye davet ediyor.

FARELİ KÖYÜN KAVALCISI
TİYATRO, ÇOCUK

14 Ekim 2017
13:00
AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ

Tiyatro Mie

Yazan Yöneten: Salim Dörtcan
Müzik: Tuğrul Aray
Dekor:Sinem Karabiber
Kostüm: Mie Tasarım Grup
Oyuncular: Tuğçe Erdip, Buket Bulut, Savaş Sezer, Eda Kurtuluş, İrem Mercan, Ezgi Görevin, Buket Bulut, Salim Dörtcan, Doruk Doğuer

Ülkenin birinde bir köy varmış. Bu köydeki halk mutlu günlerini geçirirken bir gün köyü sevimli fareler basar. Komik Fareler köydeki bütün evleri ve dükkânları ele geçirirler. Fırıncının ekmekleri, bakkalın peynirleri, manavın meyve-sebzeleri hepsi sevimli fareler tarafından yenir. Danslar, şarkılarla şirin fareler ve insanlar arasında kovalamaca başlar. Bu durumdan rahatsız olan halk bir çözüm aramak için toplanırlar. Çözüm olarak kralın huzuruna çıkıp ondan yardım istemeye karar verirler. Kralın huzuruna çıktıklarında akıllarına bir fikir gelir ve kraldan kedisini fareleri kaçırmak için vermesini isterler. Kediyi köye getirip farelerin üstüne salarlar fakat fareler kediyi kaçırıp galip gelirler. Halk başka bir çare ararken kaval çalan bir genç şehri farelerden kurtarabileceğini söyler ve bunun karşılığında kraldan talepleri olur. Halk sevimli farelerden kurtulacakları için aldıkları bu haber karşısında çok sevinirler. Kavalcı güzel, melodik bir müzik çalmaya başlar. Sürprizlerle dolu sahneler birbirini izler.

BREMEN MIZIKACILARI
TİYATRO, ÇOCUK

15 Ekim 2017
13:00
AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ

Tiyatro Mie

Yöneten: Salim Dörtcan
Müzik: Tuğrul Aray
Kostüm: Mie Tasarım Grup
Oyuncular: Tuğçe Erdip, Buket Bulut, Savaş Sezer, Eda Kurtuluş, İrem Mercan, Ezgi Görevin, Buket Bulut, Salim Dörtcan, Doruk Doğuer

Yıllarca değirmene un taşıyıp sahibine yardımcı olan bir eşek varmış. Yaşlandığı için kovulmuş. Eşek işe yaramayacağı için çok üzülse de bir hayalini gerçekleştirebileceğini fark edip yollara düşmüş.

Uzun yolculuğu sırasında, kendi gibi yaşlandığı için kovulan hayvanlarla tanışmış köpek, kedi, horoz onlara hayalini anlatmış. Bu hayali birlikte gerçekleştirmek için yola koyulmuşlar.

Çok yorulup acıkan dört kafadar tepenin ardında ışığı yanan bir ev görmüşler. Eve yaklaştıklarında konuşmalardan evde yaşayanların iyi adamlar olmadığını fark etmişler. Dört kafadar el ele verip yeni planlar yapmışlar.

DAĞLARCA ŞİİR ÖDÜLÜ
ÖDÜL TÖRENİ

15 Ekim 2017
17:00
AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ

Dağlarca Şiir Ödülü’nün üçüncü yılında bir ilke imza atılıyor. Dağlarca’nın resim dünyasına olan ilgisine teşekkür için 22 ressam bir araya geliyor. “Resim / Sesim” sergisi Dağlarca Şiir Ödül Töreni’nin yapılacağı 15 Ekim 2017 akşamından 25 Ekim 2017 tarihine kadar Akatlar Kültür Merkezi’nde gezilebilir.

Sergiye eserleriyle katılan sanatçılar şöyle: Figen Batı, Esra Bilo, Hülya Botasun, Rıfkı Demirelli,Yücel Dönmez, Bahri Genç, İclal Erentürk Güçsav, Müfit İşler, Şükrü Karakuş, Yavuz Kılıçer, Bahar Kocaman, Ahmet Özel, Ahmet Özol, Ayşe Öztürk, Celalettin Tandoğdu, Korkut Tiryaki, Emine Tokmakkaya, Sabahattin Tuncer, Recep Türüng, Hülya Yazıcı, Erol Yıldır, Ruşen Eşref Yılmaz.

Dağlarca Şiir Ödülü program:
17:00 “Resim / Sesim” sergisi açılışı ve kokteyle
18:00 Ödül töreni

MOĞOLİSTAN: AT, KARTAL, BOZKIR…
SERGİ

25 Ekim 2017-8 Kasım 2017
10:00 – 17:00
FULYA SANAT

Hayrettin Kağnıcı’nın fotoğrafları, Türkiye’nin iki katı büyüklüğündeki Cengiz Han’ın ülkesi Moğolistan’ın gizemli kapılarını aralıyor. Sergi 25 Ekim 2017 – 8 Kasım 2017 tarihleri arasında Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat’ta gezilebilir.

“Bozkırlarda uzun yollar yaptık, çöllerden geçtik, üşüdük. Altay dağlarında kartal avcıları ile birlikte olduk. Karda yollarda kaldık, kuvvetli ayazı, rüzgârı hissettik. Çadırlarda kaldık, yüzyıllar öncesinde Türklerin bıraktığı derin izlerin kültürlerini gördük. Her şeyi ile sıcak, misafirperver, güzel insanların ülkesi…”

Hayrettin Kağnıcı Moğolistan bozkırlarında geçirdiği zorlu serüveninden kalanları fotoğraf severlerle paylaşmaya hazırlanıyor. Kağnıcı, Makine Yüksek Mühendislik eğitiminden sonra kendi firmasını kurarak iş hayatına atıldı. CNC kontrollü sanayi makineleri konusunda uzun yıllar sektörde hizmet verdi. Eğitim kurumlarında ve birçok firmada konu ile ilgili uzmanlık eğitimleri verdi, makaleler yazdı.

Kağnıcı 100’ün üzerinde ülke gezdi, bu ülkelerdeki farklı kültürleri ve insanları fotoğrafladı. İlk fotoğraf sergisini Nisan 2015’te Kadir Has Üniversitesi’nde açtı. “Dünya Mirası ve İnsan” başlıklı sergisinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki 21 ülkenin fotoğrafları fotoğraf severlerin ilgisine sunuldu. Kağnıcı’nın ikinci sergisi “Moğolistan” 25 Ekim 2017 – 8 Kasım 2017 tarihleri arasında Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat’ta açılıyor.

HER AŞK BİRAZ KOMİKTİR
TİYATRO, KOMEDİ

25 Ekim 2017
20:30
AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ

Epizot
HER AŞK BİRAZ KOMİKTİR

Yazan: İrfan Kangı
Yönetmen: İrfan Kangı
Oyuncular: Hande Katipoğlu, İrfan Kangı, Begüm Öner, Kerem Poyraz Kayaalp, Atilla Pekdemir

İki perde

İnsanlığın varlığından günümüze kadar hep içinde olunan ama asla çözümü bulunamayan kadın-erkek savaşı. Gerçek aşkı birbirlerinde arayan Hande ve İrfan karakterleri üzerinden hayatlarımıza, aşklarımıza, kavgalarımıza ayna tutarak güldüren bir oyun. Tanışıp hoşlanan ve evliliğe giden yolda tüm dış etkenlerden sonuna kadar etkilenen kahramanlarımız boşanmaya karar verdiklerinde karşılarına çıkan boşanma hakiminin karşısında bir hayat muhasebesine girerler.

JOKO’NUN DOĞUM GÜNÜ
TİYATRO

26 Ekim 2017
20:30
AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ

Yolcu Tiyatro

Yazan: Roland Topor
Çeviren: Mine G. Kırıkkanat
Yöneten: Ersin Umut Güler
Oynayanlar: Tolga İskit, Ayşe Tunaboylu, Cenk Dost Verdi, Yasemin Ertorun, Burak Üzen, Serdar Bordanacı, Sercan Dede, Sıla Kılıç

Yolcu Tiyatro çağdaş sanat hayatının önde gelen isimlerinden Fransız yazar Roland Topor’un “Joko’nun Doğum Günü” adlı eserini yüksek performans gerektiren hareket tasarımı ile “projection mapping” teknolojisini birleştirerek sahneliyor.

Sistemin insan bedenini ve aklını kontrol altına alma hırsını, ezen-ezilen ilişkisi üzerinden absürd bir anlatım biçimi ile anlatan oyun, su deposunda işçi olarak çalışan Joko’nun başından geçenleri anlatıyor. İnsanın başkalarını sırtında taşımayı kabul etmesiyle başlayan benliğini kaybetme hikayesini acı çekme ve çektirme ekseninde ortaya koyuyor.

HEY MEXİCO
TİYATRO, KOMEDİ

27 Ekim 2017
20:30
AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ

Yazan: Serkan Dağlı
Yönetmen: Serkan Dağlı
Oyuncular: Serkan Dağlı, Anıl Çelik, Defne Bülükbaşıoğlu, Elif Gizem Aykul, Alican Aytekin, Sedef Akalın, Tuncay Gençkalan, Mert Efe Günaydın

İki perde

Beş parasız iki yakın arkadaş Oktay ve Mert evlerinde çaresizce ne yapacaklarını düşünürken kapılarına gelen ev sahibiyle iyice panik olurlar. Evden atılma korkusuyla Nazan ablalarına bin bir türlü oyunlar yaparlar, ama Nazan ablanın derdi ödenmeyen dört aylık kira değildir. Başka bir amacı vardır. İkiliye ilginç bir teklifte bulunur. Eski kocasının silah kaçakçısı olduğunu ve değeri 500 bin dolar olan özel tasarım silahların Meksika’da bir kadının evinde olduğunu, Oktay ve Mert’e gidip o kadından silahları almasını söyler. Kaybedecek bir şeyleri olmayan bu ikili, teklifi kabul eder. Artık Meksika’da onları büyük bir macera beklemektedir.

YAŞAMAK… NAZIM GİBİ
TİYATRO

31 Ekim 2017
20:30
AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ

Atölye Tiyatrosu

Yazan: Aynur Akkuş
Yöneten: Savaş Mutlu
Oyuncular: Mehmet Tokat, Tülin Boz
Müzikler: Gülpınar Tokat

Nâzım Hikmet Ran’ın orkestra tadında çok sesli şiir dilini andıran tek perdelik bir monolog oyunudur. Büyük şairin ölüm anından hemen önce yaşama sevincini, memleket hasretini, ölüm tedirginliğini, idealizmini, sevdalarını, sanat anlayışını bilinçakışı şeklinde harmanlayan ritmik bir sunum barındırır. Oyunda şairin monologları, zaman zaman hayatına giren kadınlarla girdiği küçük diyaloglarla zaman zaman da güçlü dizeleriyle renklenir. Bir yandan ustalığının zirvesine çıkmanın, “dünya şairi” olabilmenin, evrensel bir saygınlığa ulaşmanın ve aşık olduğu kadınla hayatı paylaşabilmenin mutluluğunu yaşarken bir yandan da memleketine hasret kalmanın, öz yurdunda “yasaklı şair” olmanın, dünyadaki sömürgeci sistemin insanlara yaşattığı acıların hüznünü derinden yaşayan çok boyutlu bir Nâzım portresi çizer.

Nâzım Hikmet, oyunda bütün insani özellikleriyle ve iç hesaplaşmalarıyla samimi bir karakter olarak çizilmiştir. İki oyuncu üzerine kurulu oyunda Nâzım Hikmet’e Vera’nın bünyesinde hayat bulan ve Nâzım’a hayatının farklı dönemlerinde refakat eden eşleri ve sevgililerini de canlandıran bir kadın figürü eşlik eder. Oyun dekoru olarak Nâzım ve Vera’nın Moskova’da yaşadıkları ev esas alınacaktır. Yeri geldikçe evdeki eşyalar ve aksesuarlar yeni monologların doğuşuna hizmet eder.

En zor dönemlerinde bile umudunu hiç kaybetmeyen, geleceğe dair hayalleri ve planlarıyla yaşayan şairin 3 Haziran 1963 sabahı aramızdan ayrılışıyla son bulan biyografik bir dram. Ölümle bitmesine rağmen kasvetli bir atmosfer taşımayan oyun, Nâzım’ın şahsi ana duruşu yani umut üzerine kuruludur. Ayrıca oyunda şairin hayatı kronolojik bir sıra içinde aktarılmaz. Oyunda sadece, duygu ve düşünce dünyasıyla inişli çıkışlı bir çizgide, insanlığın insanca yaşayabilmesi, hür ve eşit olabilmesi için çektiği acılara rağmen başını eğmeden ve çizgisinden dönmeden mücadele eden bir dava adamı dile gelir.