Fındığı al, dünyaya satma

Fındık fiyatlarını protesto eden CHP Ordu Giresun arasında “Fındık İçin Adalet” yürüyüşü başlattı. Bir faydası olacak mı? Olacak tabii, fındık üreticisi 8.5 liraya satacağı fındığı bir hafta on gün sonra devlete 9 liradan satacak. Aradaki 50 kuruşluk fark için de müthiş bir sevince kapılacak ve oyunu koşup AKP’ye verecek. Böylelikle kural bozulmamış olacak. Karadenizli fındık üreticileri kazıklandıkça iktidara daha da bağlanacak.
CHP ise yine havasını alacak. Yürüyüş sayesinde fındık üreticisi birkaç kuruş daha fazla para kazanacak, CHP’nin bu konudaki payını görmeyecek bile, hatta bir süre sonra “CHP karışmasa fındığı daha yüksek fiyata satacaktık” diyenler bile ortaya çıkacak.
Fındık konusu yıllardır çözülmeyen bir hastalık. Kim bilir kaç yıldır Karadenizli fındık üreticileri öfke kusarlar. Hemen her yıl fındıkta oynanan oyunlar yazılır çizilir, ama nedense hiçbir çözüm bulunamaz.
Oysa Türkiye’nin fiyatını dilediği gibi belirleyebileceği tek ürün belki de fındıktır. Çünkü dünyada tüketilen fındığın yüzde 75’i Türkiye’de üretiliyor. Türkiye 95 ülkeye fındık satıyor.
Dünyanın en büyük çikolata fabrikaları fındığı sadece Türkiye’den alıyorlar.
Bu durumda Türkiye fındık fiyatı belirlemede tek otorite. Oysa durum tam tersi. Bir yabancı firma fındık fiyatını canı nasıl istiyorsa öyle belirliyor. Türkiye de buna oturup bakmaktan başka bir şey yapamıyor. AKP’nin önde gelen isimleri asında fındık kralları da var. Ama onlar da bir şey yapmıyor nedense. Muhtemelen yabancı çikolata devinin rotasında yürümek işlerine geliyor.
Şimdi Tarım Bakanlığı’nda “namusu ve dürüstlüğü” ile tanınan Ahmet Eşref Fakıbaba oturuyor. Fakıbaba fındık üreticisine seslenerek “Yürüyüş falan yapmayın, çözeceğiz sorununuzu” dedi. Sonra da “Biraz sabredin, malınızı 8.5 liraya satmayın biz 10 liradan alırız” diye ekledi. Tabii üreticinin büyük bölümü malını sattı bile orası ayrı.
Şimdi Fakıbaba’ya buradan seslenmek istiyorum. Durumu gerçekten düzeltmek istiyorsanız bir kereliğine mahsus bir operasyon yapın. Üreticinin elindeki tüm fındığı alın. Sonra da dış piyasaya “bu yıl fındık yok, başka yerden bulun” deyin. Elinizdeki fındığı da bedavaya okullara dağıtın çocuklar her gün birer avuç fındık yesinler.
Eğer AKP içindeki fındık kralları ile birlikte iş tutan yabancı çikolata devleri karşısında dik durabilirseniz hem fındık üreticisi kurtulur hem de Türkiye elindeki önemli bir ürünün fiyatını kendi belirleme şansına kavuşur. Haydi Fakıbaba, gösterin namusunuzu, dürüstlüğünüzü. Satmayın elin yabancısına şu fındığı bu yıl. Bakalım o zaman ne yapacaklar?..