GÜNDEM: Yeni başkan seçildi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni başkanı Mevlüt Uysal oldu. AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal oldu. CHP adayı Ekrem İmamoğlu ile Uysal başkanlık için yarışıyor. İlk tur oylamasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilemedi. İlk turda Mevlüt Uysal 179 oy, Ekrem İmamoğlu 126 oy aldı. İkinci turda da sonuç çıkmadı. Mevlüt Uysal 179 oy, Ekrem İmamoğlu 128 aldı. İkinci turda da adaylardan biri, Meclis üyelerinin 3’te 2 çoğunluğunun oyunu alamadığı için üçüncü tur oylamaya geçildi. 3. turda 179 oy alan AKP’nin adayı Mevlüt Uysal yeni başkan oldu.

SEÇİM GERGİN BAŞLADI

Tüm üyeler seçim için İBB’nin Meclis salonuna girdi. Bu esnada ise protokolde kendilerine yer ayrılmayan CHP’li milletvekilleriyle AKP’liler arasında tartışma çıktı.

İtişmeye kadar varan tartışma daha sonra yatıştırıldı. AKP ve CHP İl başkanları tartışmanın ardından protokole oturdu.

İLK TURDA BAŞKAN SEÇİLEMEDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) başkanlık seçiminde ilk tur oylama tamamlandı. Birinci turda açılan zarf sayısı 307 oldu. İki oy geçersiz sayılırken AKP’nin adayı Mevlüt Uysal 179, CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu 126 oy aldı. Böylece birinci tur oy verme işlemi tamamlandı. Sonuçlar neticesinde ikinci tur oylamaya geçilecek.

2. TURDA DA BAŞKAN SEÇİLEMEDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) başkanlık seçiminde ikinci tur oylama da tamamlandı. AKP’nin adayı Mevlüt Uysal 179, CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu 128 oy aldı. Böylece ikinci tur oy verme işlemi tamamlandı. Sonuçlar neticesinde üçüncü tur oylamaya geçilecek.

 

Yeni belediye başkanının belirlenmesi için 207 oy gerekiyor fakat üye sayısı olarak çoğunluğu elinde bulunduran AKP’nin üye sayısı, bu rakama ulaşmıyor. Eğer CHP veya AKP’den biri, ilk turda birbirlerinin adayına destek vermezse yeni başkan 3. turda belirlenecek ve 156 oy gerekecek.
İlk iki turda adaylardan biri, Meclis üyelerinin 3’te 2 çoğunluğunun oyunu alamadığı için üçüncü tur oylamaya geçildi.

 

YENİ BAŞKAN BELLİ OLDU
İstanbul Büyükşehir Başkanlığı’na Mevlüt Uysal seçildi. Mevlüt Uysal 179 oy aldı.

YENİ BAŞKAN ÜÇÜNCÜ TURDA BELLİ OLACAK
İBB Meclisi’nde toplam 309 üye bulunurken, bu üyelerin 179’u AKP’li, 127’si CHP’li, 2’si MHP’li, 1’i ise bağımsız. Yeni başkanın ilk iki turda seçilebilmesi için 309 üyeden 3’te 2’sinin aynı adaya oy vermesi gerekiyor. Bir ve ikinci seçilebilen çıkmazsa üçüncü turda salt çoğunluk yani 155 rakamı aranacak. Bu da AKP adayının ikinci turda seçilmesi anlamına geliyor.

SÖZCÜ