EMLAK: Doğal boyalar düşündüğünüz kadar sağlıklı mı?

Gün geçtikçe ev dekorasyon ürünlerinde kullanılan uçucu maddeler ortadan kalkıyor. İnsan sağlığını tehlikeye atan kimyasallar mümkün olduğunca azaltılarak vakit geçirdiğimiz mekanları renklendirmek için doğal boyalar hazırlanıyor. Yaşam alanlarınızı sevdiğiniz renklerle canlandırırken sağlığınızı da korumanıza yardımcı olan birbirinden farklı ürün, raflarda çoğalmaya devam ediyor.

Dinlenmeye çekildiğiniz yatak odanızı ya da misafirlerinizle keyifli sohbetler ettiğiniz salonunuzu renklendirmek için kokusuz boya alternatifleri öne çıkıyor. Özellikle bebek ve çocuk odalarında tercih edilen doğal boyalar söz konusu olduğunda bu boyaları satın almadan önce dikkatli bir inceleme yapmak gerekiyor.

Doğal etiketi bulunan her boya doğal boyalardan olmayabilir

Ürünler üzerine yapıştırılan etiketler, piyasa trendlerini yansıtan kelimelerin bir araya gelmesiyle oluşturuluyor. Etiket üzerindeki açıklamalar yanlış olmasa da her zaman doğruyu yansıtmayabiliyor. Çevre dostu olarak sunulan duvar boyalarının bir kısmı tamamen organik malzemeler kullanılarak hazırlanıyor. Diğer yandan bileşenindeki kimyasal malzeme sayısının azaltılması da bir boyanın çevreye duyarlı olduğunu gösteriyor.

Belli bir madde boyadan çıkarılsa da diğer zararlı maddeler varlığını sürdürebilir

Doğal boyalar, içeriğindeki belli başlı malzemelerin bulunmayışıyla sınıflandırılıyor. Bu tür ürünlerde, boyanın içeriğinin dikkatle incelenmesi gerekiyor. Zararlı olduğu pek çok kişi tarafından bilinen ya da medyada zararlı özellikleriyle öne çıkan kimyasallar üründen çıkarılmış olsa da bu durum, boyanın tehlikeli maddelerden arındırılmış olduğunu göstermiyor.

Bebek ve çocuk odalarında kullanılacak ürünlerde uçucu kimyasallar barındırmayan boyaların tercihi önem taşıyor. Nefes alıp verirken vücuda nüfuz eden maddeler, gelişme çağındaki çocukların hassas bünyelerine zarar veriyor. Bu tür maddeler boyanın kokusundan kolaylıkla ayırt edilebiliyor.

Ürün kadar üretici de boya seçiminde karar vermenize yardımcı olabilir

Pek çok firma doğal boyalar konusunda reklam yapıyor olsa da hepsi bildiğiniz doğallıkta ürüne sahip olmuyor. Öncelikle doğal olarak sunulan boyanın su bazlı olup olmadığına bakmak gerekiyor. Suda çözülebilen maddeler, diğerlerine kıyasla çevreye ve insan sağlığına daha duyarlı oluyor. Ürün içeriğinde öne çıkarılan özelliklerin yanında ürünün yetkili makamlarca verilmiş kalite belgesinin bulunması, öne çıkan vurguların kanıtlandığını gösteriyor.

Kalite belgeli firmalar, ürünleri hakkında gerekli denetimden geçmiş bulunuyor. Bu tür firmaların ürün etiketleri üzerinde yazan “doğal” ve “sağlıklı” ibareleri, bildiğiniz anlamdaki doğallığı temsil ediyor. Tamamen organik, bitki ve çiçek özlerinden meydana gelen doğal boyalar; kimyasal ürünlere kıyasla sağlık açısından daha büyük değer taşıyor. Fiyat farkına rağmen iç mekan dekorasyonunda organik boyaların kullanılması, hem kendi sağlığınızı hem de sevdiklerinizin sağlığını korumanızda uzun süreli yardımcınız oluyor.

MİLLİYET EMLAK