GÜNDEM: Trump-Erdoğan zirvesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın New York’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, iki liderin birbirlerine “dostum” diye hitap etmeleri dikkat çekti. Trump ile Erdoğan arasındaki görüşmeden hemen sonra ise, THY’nin Amerikan Boeing firmasından 40 adet 787-9 Dremliner uçak almayı planladığı açıklandı. Alışverişin maliyeti 11 milyar dolar.

ABD Başkanı Donald Trump, Katar ile Suudi Arabistan arasında yaşanan gerginliğin ardından da, her iki ülke lideriyle de ayrı ayrı görüşmüş, ABD’nin Suudi Arabistan’a 110 milyar dolarlık silah, Katar’a da 12 milyar dolarlık savaş uçağı satışı için uzlaşmaya varılmıştı.
Trump, seçim kampanyasında “önce Amerika” sloganı ile, Amerikalılara daha fazla iş, daha fazla kazanç sözü vererek, ABD Başkanı seçilmişti. Nitekim, Boeing CEO’su Dennis Muilenburg da, THY’yle yapılan anlaşma çerçevesinde, Dreamliner üretimini 2019’a kadar yüzde 17 oranında arttıracaklarını açıkladı. THY ile Boeing arasında, 40 adet Dreamliner satışının dışında, Boeing’in Türk havacılık ve uzay endüstrisinin geliştirilmesine katkıda bulunacağı da açıklandı.

BARZANİ’YE KARŞI ORTAK TAVIR

Erdoğan ile Trump görüşmesi, ABD ile Türkiye arasında yaşanan pekçok krizin gölgesinde yapılmıştı. Erdoğan’ın korumaları hakkında ABD’de çıkarılan tutuklama kararı, AKP’li eski Bakan Zafer Çağlayan ve Halkbank’ın AKP tarafından atanan yöneticilerinin Zarrab davasına dahil edilip, haklarında tutuklama kararı çıkarılması, FETÖ Lideri Fethullah Gülen’in hala iade edilmemesi, ABD’nin PKK terör örgütü YPG/PYD’ye silah vermesi gibi kritik konuların ele alındığı görüşmede, ortak tavır, Kuzey Irak konusunda gelmişti. Görüşme sonrasında hem Beyaz Saray’dan, hem de TC Cumhurbaşkanlığı’dan yapılan açıklamalarda, iki liderin Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılacağı açıklanan “bağımsızlık referandumuna” karşı oldukları vurgusu yer almıştı. Açıklamalarda ayrıca, iki ülkenin her türlü teröre karşı ortak mücadeleye devam edecekleri de belirtilmişti.

SÖZCÜ