OTOMOBİL: Elektrikli arabaların tavanlarına mini güneş paneli

Elektrikli otomobiller güneşten de güç alarak daha uzun mesafe ve daha iyi performans vermesini sağlayacak teknoloji için adımlar atılıyor…

En büyük Alman otomotiv firmalarından Audi, tüm diğer markalar gibi elektrikli araçlar üretmeye başlıyor. Her firmanın elektrikli otomobil planları var ama hepsi arabaların tavanlarına güneş paneli takmaya çalışmıyor. Çin’li güneş enerjisi uzmanı Hanergey’nin bir alt firması olan ‘Alta Devices’ ile çalışan Audi, yakın gelecekteki elektrikli modellerinin tavanlarında güneş panelini opsiyon olarak sunmak niyetinde.

Audi bu güneş paneli teknolojisini ilk olarak ‘E-Tron Sportback’ modelinde test etmiş. Tavana gömülü ince paneller hem esnek hem de verimli. Normalde çatılara takılan endüstriyel tip paneller yüzde 15-20 arası verim sunarken, Alman devi kendi tasarımlarının ideal şartlarda yüzde 25’e kadar verim sağladığını iddia ediyor. Yani arabanın tavanına düşen güneş ışınlarının yüzde 25’i elektriğe çevirilebiliyor.

Seri üretim için ilk prototiplerin 2017 sonuna kadar hazır olması planlanmış. Gelecekteki tüm Audi elektrikli modellerinin tavanları bu güneş paneli teknolojisi ile kaplı olabilir. Bu şekilde elde edilen ekstra elektrik arabanın iç donanımında (klima, ışıklar, navigasyon/eğlence sistemi gibi) harcanan enerjiyi üretebilecek. Bu sistemler için arabanın bataryasından fazladan elektrik çekilmediği için de aracın sürüş mesafesinde ve genel performansında artış beklemek gayet normal olacak.

SÖZCÜ