EMLAK: Çizgi filmden çıkmış gibi

İngiltere’de garip bir yerleşim olan Container City, çizgi filmden çıkmış gibi… İngilizler geri dönüşümde çağ atlayarak nakliyat konteynerlerini yaşam alanlarına dönüştürüyorlar. Hatta dönüştürdükleri konteynerlerden bir şehir bile bulunuyor. Urban Space Management tarafından gerçekleştirilen ilk proje Container City olarak adlandırılıyor. Renk renk konteynerlerin farklı şekillerde kullanılarak yeniden kullanıma sokulmasını sağlayan projeye pek tabii ödüller de yağıyor.

Geri dönüşüm projelerinin sadece ofis ve yerleşim yerlerinde değil, yönetim binalarında da kullanılabileceğini gösteren şirket son olarak tam 72 konteyneri yeniden kullanıma sokarak Roundhouse yönetim binasını inşa edip birçok ödüle aday gösteriliyor. Böylece var olan ödüllerine yenilerini katıyor.

Keşke Bizde de Olsa

Londra’da kurulan Container City, içerisinde dershanesi, gençlik merkezi, spor alanı, çalışma mekanları bulunduran tam bir şehir. Nehrin hemen yanına kurulan yerleşkede birçok ofis ve ev bulunuyor. Yerleşkenin bir diğer dikkat çeken yanı, evlerde yaşayan kediler için konumlandırılmış merdivenler ve konaklayanlar arası yardımlaşma kültürü. Tamamen çelik kullanılarak yapılmış bir yer için oldukça samimi bir duruş değil mi?

20’den fazla yapının bulunduğu bu yerleşke özellikle kısa sürede düşük maliyetli konutlar hazırlanmasını sağladığı gibi, geri dönüşümün hemen hemen her yapıda gerçekleştirilebileceğini gösteriyor. Yuvarlak pencereleri, bol çiçekli balkonları ve renk renk boyanmış duvarlarıyla oldukça şirin bir görünüme sahip bu yerleşke, güzel bir ev ya da ofis için yüksek meblağlar ödenmesi gerekmediğini ispatlıyor.

4 Günde Koca Bir Yerleşke

Bu nedenle konteynerlerin konumlandırılması kısa sürse de iç mekan projelendirilmeleri birkaç aylık bir sürede tamamlanabiliyor. Çeliğin ısı geçirgenliği yüksek olduğu için yapının yaz sıcakları ve kış soğuğuna karşı yalıtımının tam olmasına dikkat ediliyor. Atıl durumda olan konteynerleri kısa sürede, oldukça düşük maliyetlerle konforlu yaşam alanları haline getiren projenin ses getirmesinin ardından, Urban Space Management öncülüğünde artık birçok farklı projede eski konteynerler kullanılıyor. Şirketin bu fikirden yola çıkarak tasarladığı yapılar arasında BBC yayın stüdyoları, B&A genel merkez binası ve Mansel sokak topluluk merkezi de bulunuyor. Container City maliyetten yapılan tasarrufun yanı sıra zamandan da tasarruf sağlayan bir proje. Yerleşkenin tamamlanması birkaç ay sürse bile, katları ve kullanım tarzları belirlendikten sonra yapının inşa edilmesi sadece 4 gün sürüyor. Okyanus ötesi yolculuk yaparken içindeki ürünlerin zarar görmesini engelleyen, her türlü koşula dayanıklı konteynerler inşaat malzemesi olarak oldukça kullanışlı olsa da paslanma ve rutubet gibi sorunlara pek direnemiyor. Bu problemlere karşı iç mekan havalandırmasına ayrıca özen gösterilmesi gerekiyor.

MİLLİYET EMLAK