EĞİTİM: Okul kayıtlarında ‘bağış’ ücreti 10 bin liraya kadar çıktı

İlk ve ortaöğretim kayıtları sürerken veliler, bağış adı altında kayıt için ücret ödemekten şikayetçi. Bazı okullarda bağış adı altında alınan kayıt ücreti 10 bin liraya kadar yükselirken, soruna çözüm olarak özel okul desteğinin kaldırılarak, öğrenci başına bütçe aktarılması öneriliyor.

Okul kayıt dönemi sürerken, veliler bağış adı altında kayıt ücreti ödediği için şikayet ediyor. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “ Öğrenci velileri bağış yapmaya zorlanamaz” demesine ve bunun hukuka uygun olmadığını söylemesine karşın okullarda ‘kayıt ücreti’nin 10 bin liraya kadar çıktığı belirtiliyor.
CHP Bursa Milletvekili ve Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Ceyhun İrgil de her okul kayıt döneminde yaşandığı gibi bu yıl da velilerin kendilerinden zorla bağış alındığı şikayetlerinde bulunduğuna işaret ederek, “Bu bağış konusu geleneksel bir mesele haline geldi. Hatırlanacak olursa 2012 yılında Milli Eğitim Temel Kanunu’na dayanarak okul aile birliği yönetmeliği çıkarıldı. Buna göre okul aile birliği gelirleri sayılırken ayni, nakdi, şartlı/şartsız bağış ve yardımlara da yer verildi. Aynı yönetmelikte şöyle de bir hüküm var aslında ‘Birlikler, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz’ Ne demek bu hüküm, velilerden okul aile birlikleri adına mecburi olarak bağış alınamaz. Görüldüğü ve bilindiği üzere bu hükmün MEB için bir hükmü yok” dedi.

‘İKAZ DIŞINDA HERHANGİ BİR İŞLEME GİDİLMEDİ’

İrgil, şunları söyledi: “Anladığımız kadarıyla bugüne dek yönetmeliğe uymayanlar hakkında Bakanlık olarak ikaz dışında herhangi bir işleme gidilmedi. Eğer Bakanlık bu noktada daha kesin çözümlere yönelirse, tavşana kaç tazıya tut demekten vazgeçerse, okul bağışları konusunda işlevsel bir adım da atılabilir. Yoksa örneğin Bursa özelinde bildiğimiz kadarıyla 5-10 bin TL’lik bağışlar söz konusu. Rakamlar korkunç seviyelere ulaşmış durumda. O nedenle yaramazlık yapan çocuğu uyarır gibi uyarılarda bulunmak yerine meselenin çözümüne odaklanmak gerek.”

‘ÖĞRENCİ BAŞINA BÜTÇE AKTARILMALI’

İrgil, çözüm önerisini ise şöyle anlattı: “Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel okullara verilen eğitim ve öğretim desteğinin tümden kaldırılarak bu paranın devlet okullarına öğrenci başına bütçe olarak aktarılması sorunu çözecektir. Geçen yıl özel okullara verilen destek 1.2 milyar TL’ydi, 1000 öğrencisi olan okula verilen destek 90 bin TL’ydi. İşte bu destek devlet okullarına aktarılırsa nicelik sorunu çözülür ve niteliğe yansır.”

“ÇÜRÜK TAHTA ÇİVİ TUTMUYOR”

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’ın velilerden hiçbir suretle bağış yapmaya zorlanmamaları konusunda uyarıda bulunsa da, talimat verdiğini söylese de, öğrenci kayıt parası diye bir şey yok dese de, kendisini dinleyenin olmadığını söyleyen İrgil, “Bakan geçen yıl da aynı şeyleri söylemişti. Gerek TBMM Eğitim Komisyonu toplantılarında sözlü olarak konuyu ilettiğimizde, gerekse yazılı soru önergemize verdiği yanıtta söz konusu yönetmeliği hatırlatmıştı. O zaman da velilerden ücret alınmasını doğru bulmadığını söylemiş ve yine okul yönetimlerine il müdürlerini uyarmıştı. Ama çürük tahta çivi tutmuyor” diye konuştu.

‘OKULLARIN İHTİYAÇLARI VELİLERDEN İSTENİYOR’

Eğitim-İş İstanbul 2 no.lu Şube Başkanı Mehmet Yeşildağ, bölge dışı yapılan okul kayıtlarında velilerden bağış adı altında para alındığını belirterek, “Ayrıca okulların kırtasiye ihtiyaçları da velilerden isteniyor. Anayasa gayet açık. İlköğretim devlet tarafından yapılır ve parasızdır. Ancak okullara hiçbir şey verilmediği için okul yönetimleri ihtiyaçları velilerden temin ediyor. Yani vatandaşı paralı okutuyorlar. Bazı okullarda bağış adı altında alınan ücret 5 bin ile 10 bin lira arasında değişiyor” dedi.

SÖZCÜ