KÜLTÜR: Bağımsız sanatçılar

Bağımsız sanatçılar kurdukları platformla halka ulaşacak. Canlı performans alanında müzisyen ile dinleyici arasında alternatif bir dinamik oluşturmayı hedefleyen ‘OFFBEAT SETS’ platformu; bağımsız sanatçıları bir araya getirdi.

ILGAZ YALÇIN FAKIOĞLU
Sanatçıların müzik paylaşımlarını dinleyiciye herhangi bir aracı olmadan sunabilmek ve farklı müzik türündeki isimlere özellikle büyük şehirler dışında ulaşılmasını sağlamak için yapılacak platform etkinlikleri, dinleyicilerin isteklerine göre şekillenecek. Dinleyicilerin talebi içerisindeki sanatçı ve mekan isimlerini, ”OFFBEAT” platformuna internet adresi üzerinden ulaşarak belirtmesiyle sağlanacak olan iletişim; oluşum içerisindeki müzisyenlerin öneriyi değerlendirmesi ile birlikte uygulamaya konacak. Dinleyicilerin isteklerine yönelik herhangi bir zaman ve etkinlik sınırlaması koymayan oluşum aynı zamanda mevcut etkinlikler kapsamına görsel ve birçok sanat disiplinini içinde barındıran çalışmaları da katmayı hedefliyor.

Türkiye’de alternatif müzik yapan Can Güngör, Gettodan Çıkış, Uluru, Yarımada, Gülşah Erol… gibi kişiler ve gruplar da proje kapsamında yer alıyor.

‘Sanat organizasyonlarının çoğunda belli firmalar ve kişilerin egemenliği var’
Platform içerisinde “In Hoodies” olarak yer alan Murat Kılıkçıer, Sözcü‘ye yaptığı açıklamada, “Offbeat’in sanatın paylaşımındaki mevcut dinamiklere bir alternatif olması amaçlandı. Anadolu’da organizasyon anlamında durum çok kötü. Özellikle kapsamlı ve büyük müzik etkinliklerinin, festivallerin, sanat organizasyonlarının çoğunda belli firmalar ve kişilerin egemenliği var. Buralarda genellikle ticari yaklaşımlar hakim ve bu nedenle ülkedeki üretimin çoğuna sırt çevriliyor. Hepimiz biliyoruz. Hiçbir ilerleme yok. Her yerde aynı isimler, aynı sesler. Bunu aşabilmek sadece sanatçıların birleşebilmesi ile olabilir sanıyorum. Bu noktada Offbeat sadece aracı bir platform. Sanatçılar bu platformu ne kadar paylaşırlarsa, ne kadar iletişim kurarlarsa, üretimlerine ilgi duyanlara ne kadar ulaştırırlarsa, bu yapı o kadar büyür” diye belirtti. Etkinliklerin maddi boyutuna da değinen Kılıkçıer şöyle konuştu: “Tamamen dinleyicilerin önerileri ve müzisyenlerin yaklaşımları doğrultusunda şekillenecek. Bilinen anlamda konser alanlarında biletli etkinlikler olabileceği gibi, müzisyenlerin talebine göre ücretsiz etkinlikler, belirli bir amaç için toplanacak maddi desteğe ilişkin konserler ya da dinleyenin istediği katkıyı yapabileceği etkinlikler de olacak.”

SÖZCÜ