Depremler masa başında analiz edilmez!..

Son zamanlarda, Bodrum’da depremlerin sıklığı arttı. Yıkıcı bir deprem beklemiyoruz ama artçılar sürecektir. Artçılar en az 2 ay daha sürecek gibi gözüküyor. Boşalmayan bir gerginlik var. Onun sancıları sürüyor. Bunların hiçbiri yıkıcı olmayacaktır. Bodrumlular ve bölge halkı rahat olsun.
BOŞALMAYAN BİR
GERGİNLİK VAR
Muğla’nın Bodrum ilçesindeki artçılar en az iki ay daha sürecek gibi gözüküyor. Boşalmayan bir gerginlik var. Onun sancıları sürüyor. Bunların hiçbiri yıkıcı olmayacaktır. Bodrumlular ve bölge halkı rahat olsun.
Emekli öğretim üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu ve Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Hidrojeoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emrah Pekkan, Ege Denizi’nde yaşanan depremlerle ilgili Bodrum ilçesinde karada ve denizde incelemelerde bulunduk. İki gündür depremden en çok etkilenen Yalıçiftlik Mahallesi’nde karada, Bodrum açıklarındaki Kara Ada ve Orak Adası’nda da denizde incelemeler gerçekleştirdik.
Bodrum depreminin beklenen bir deprem olduğunu ancak bundan sonra büyük bir deprem olmasını beklemediklerini söyleyebilirim.
YEREL YÖNETİCİLERE
SİTEM EDİYORUZ
Beklenen en büyük depremin yaşandığına dikkati çekmek istiyorum. İşleyişi belirlemek üzere bu çalışmayı tasarladık. Ama bu çalışmayı yerel belediyeler desteklemedi. Kendi imkanlarımızla geldik, bu çalışmayı kendimiz yaptık. Teknemizi bile kendimiz bir arkadaşımız vasıtasıyla temin ettik ve öyle gerçekleştirdik.
BODRUM’DA YIKIM YOK
DEDİLER VARDI
İlçede bundan sonra deprem olup olmayacağı yönündeki sorulara gelirsek, yerelde yaptığımız çalışmalarda, kırığın işleyişinde bir değişiklik gördük. Daha önce belirlenmiş olan Pınarbelen, Kara Ada kırığına, koşut olarak başka kırıklar gözlemlendi. 3-4 tane daha kırık belirlendi. Bu kırıkların karada devamları var. Bunları gördük. ‘Bodrum’da hiç yıkım yok.’ dediler. Oysa Bodrum’da 60’tan fazla yıkım vardı. Yalıçiftlik kesiminde göçen evler, camiler ve sarnıçlar vardı. Bunların hepsini fotoğrafladık.
YENİ BİR KIRIK TESPİT ETTİK
Yaptığımız araştırmalarda, Gökova kırığının oynamadığını gördük. Bunun tam tersine yeni bir kırık belirlendi. Bunu ‘Orak kırığı’ olarak adlandırdık. Hocamız ile öyle uygun gördük. Orak Adası’ndan geçen bu kırık Kara Ada’nın arkasına kadar geliyordu. Kara Ada’nın arkasında kuzeybatı, güneydoğu doğrultulu kırıkların tepeleri devirdiğini gördük. Bölgede sadece bir göçüntü olayının olmadığına dikkat çekersek, doğudan batıya doğru bir kaktırma olayının da yaşandığına işaret edebiliriz. Göçüntü bileşeninin daha fazla olduğunu kaydedebiliriz. Yalı çiftlik bölgesinde bir yarık açılmıştı. Onun bir sıvılaşma olduğunu gördük. Keşke orayı kapanmadan önce görseydik. Biz sadece Yunanistan’da hasar olduğunu biliyorduk ama burada da olduğunu gördük.
5,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE
ARTCILAR OLACAKTIR
Bodrum’da bundan sonra daha büyük bir depremin beklenmediğini vurgulayabilirim. Bundan sonra büyük bir deprem beklemiyoruz ama 5,5 büyüklüğüne kadar artçı depremler olacaktır ve bu şekilde sönümlenip gidecektir. Kimsenin tatilini bırakıp evine dönmesine gerek yok. Herkes ağzından çıkan lafa dikkat etsin. Bilmeden kimse konuşmasın. Artçılar en az 2 ay daha sürecek gibi gözüküyor. Boşalmayan bir gerginlik var. Ikınıyor ama doğuramıyor. Onun sancıları sürüyor. Bunların hiçbiri yıkıcı olmayacaktır. Bodrumlular ve bölge halkı rahat olsun.