Almanya’daki Türkler

Almanya ya da herhangi bir Avrupa ülkesine öfkelendiğimizde aklımıza ilk gelen şey oralarda yaşayan Türklerin ekonomik güçlerini göstermeleridir. Hepimiz çok tanık olmuşuzdur “Almanya’daki Türkler bankalardaki paralarını bir çekseler Alman ekonomisi çok zora girer” muhabbetine.
Ama nedense Almanya’daki Türkler bunu hiç yapmazlar. Avrupa’daki Türklerin ekonomik güçlerini göstermeleri arzumuz hep “geyik muhabbeti” düzeyinde kalır.
Şimdi ise farklı bir durumla karşı karşıyayız. AKP Genel Başkanı Erdoğan Almanya’da yaşayan Türklerle ilgili bugüne kadar hiç kullanılmayan bir silahı devreye soktu. Dedi ki “Bu Merkel’in partisine oy vermeyin.” Yani Erdoğan Avrupa’da yaşayan ve bulundukları ülkede oy kullanma hakkına sahip olan Türklerin siyasi gücünü ortaya koymasını istedi.
Türklerin bu siyasi gücü Avrupa ülkeleri hükümetleri üzerinde bir yaptırım gücüne ulaşır mı? Avrupa’da iktidarlar çok küçük farklarla oluşuyor. Bu nedenle pek çok yerde bir oy bile önemli. Örneğin Almanya’da yaşayan Türkler oylarını belli bir siyasi partide toplamayı başarırsa Avrupa siyasetinde değişiklikler olabilir.
Ancak bana göre bu da tıpkı ekonomik güç göstermedeki gibi başarılı olmayacaktır. Almanya’daki oy kullanma hakkı olan Türkler kime oy verecektir? Sol seçmen zaten Merkel’e oy vermiyor. Merkel’e oy verenler genellikle Türkiye’de de AKP’yi destekleyen sağcılar. Erdoğan bu kitleyi mutlaka etkileyecektir ama Merkel’e oy vermeyen AKP’li Türkler gidecek başka yer bulamayacaktır ve muhtemelen seçime katılmayacaktır. Başkasına gitmeyen oy Merkel’e zarar vermez.