AKTÜEL: Koç Grubu en uzun menzilli uçağı aldı

Koç Grubu tarafından alınan Falcon 8X, hiç yakıt ikmali yapmadan İstanbul’dan ABD’nin batı kıyısına dek uçabiliyor.

EKİM AYI SONUNDA TESLİM
Dünyaca ünlü Fransız uçak üreticisi Dassult tarafından üretilen Falcon modeli uçakların en uzun menzillisi 8X’in ilkini Koç Grubu satın aldı. Koç holding, 14 koltuklu yeni uçağını Ekim ayı sonunda teslim alacak.

STANDART FİYATI 58 MİLYON $
Standart fiyatı 58 milyon dolar (Yaklaşık 200 milyon TL) olan üç motorlu Falcon 8X’in uzunluğu 24,46 metre. Kanat açılığı 26,90 metre. Menzili ise 11 bin 945 km. Yani İstanbul kalkışından sonra hiçbir yere inmeden Amerika’nın en batı yakasında bir çok noktaya non-stop uçabiliyor. Koç Grubu uçağını Dassult’nun teslim merkezi olan ABD’de Little Rock’tan alacak.

TÜRBÜLANSA GİRMEDEN UÇUYOR
Havacılık uzmanı Uğur Cebeci’nin verdiği bilgiye göre uçak, maksimum kalkış ağırlığı olan 33 bin 113 kg ile 1792 metrelik pistten kalkabiliyor. 51 bin feet yani 15 bin 545 metreye kadar çıkabiliyor. Bu yükseklik türbülansların neredeyse sıfıra indiği, hava trafiğinin yolcu uçaklarının da olmadığı en sakin zirvesi. Uçak inişte 680 metre içinde durabiliyor.

EN YAYGIN JET KULLANIMI
Koç Grubu, filosunda kullandığı Falcon 900LX uçağını imalatçıya iade edecek. Türkiye’nin en yaygın iş jeti kullanan gruplarının başındagelen Koç Grubu’nun başka uçakları da bulunuyor.

MUSTAFA KOÇ’UN TUTKUSUYDU
Rahmetli Mustafa Koç’un havacılığa merakı ve pilot oluşu şirketin havacılık yapısındaki doğru büyümeyi de sağlamıştı. Aile üyeleri prensip olarak toplu seyahetlerini de ayrı ayrı uçaklarla yapıyor, asla aynı uçağa binmiyorlar.

KOÇ GRUBU’NUN UÇAK FİLOSU
Koç Grubu’nun filosunda şu uçaklar bulunuyor:

-14 koltuklu bir adet Falcon 7X

– 1 adet Falcon 900LX,

-9’ar yolcu kapasiteli 2 adet AgustaWestland 139 tipi helikopter

-8 yolcu taşıyabilen amfibik (hem denize hem karaya inip kalkabilen) Cessna Grand Caravan tipi deniz uçağı.

NTV