AKTÜEL: Belgrad Ormanı’da bitti!..

İstanbul’da orman yapmak için ormanı katlettiler. İstanbul Belgrad Ormanları’nda yüzlerce ağaç kesildi. Amaç, ormanın içinde orman kurmak yolları genişletmek, otopark ve 10 bin metrekarelik alana yapılacak 18 binaya da yer açmak.

Köprü ve 3. havalimanı gibi projelerin tehdidi altında olan İstanbul’un Kuzey Ormanları şimdi de “kent ormanı” projesiyle tahrip ediliyor. “Avrupa Yakası Uluslararası Kent Ormanı” projesi için Kuzey Ormanları içinde yer alan Mağlova Kemeri’nden Alibeyköy Barajı’na kadar uzanan göl ve su havzasında ağaç kıyımı yapılarak yeni yollar açıldı. Ormanın içinde genişletilen yollara mıcır döküldü, parke ve kaldırım taşları istiflendi.

PROJEYİ İBB HAZIRLADI
Ormanın içinde kesilerek sıra sıra dizilmiş bine yakın ağaç bulunuyor. Kuzey Ormanları’nın 1 milyon 683 bin 426 metrekarelik alanını kapsayan kent ormanı projesi kapsamında 544 araçlık otopark, 17 bin 465 metrekare servis hattı yolu, 67 bin 560 metrekare yürüyüş yolu ile hayvanat bahçesi gibi yapıların bulunacağı 10 bin 152 metrekarelik alana18 bina yapılması planlanıyor. Çevreciler ise orman katliamına yol açan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait projeye tepkili… Kuzey Ormanları Savunması önceki gün ormanda buluştu projeyi protesto etti.

ORMAN PARKA ÇEVRİLİYOR
Grup adına açıklama yapan Seda Elhan şöyle dedi: “İstanbul’un nefesi olan Kuzey Ormanları, 3. köprü, 3. havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu gibi projelerin ve taş ocaklarının, madenlerin, kömürlü termik santrallerin saldırısı altında parçalanıyor. Kuzey Ormanları’nın ayakta kalmayı başarmış kısımlarını da ‘kent ormanı’ adı altında keserek, biçerek, mıcır dökerek, kameriyeler ve kaldırımlarla donatarak parka çeviriyorlar. Bunu da ‘yeşillendirme’ adı altında yapıyorlar. Bu, dünya tarihinde benzeri olmayan bir durum olsa gerek.”

AĞAÇLARI KESİP SIRA SIRA DİZDİLER
Kent ormanı kurmak için Belgrad Ormanı’ndaki ağaçları kestiler. Bine yakın ağaç orman içinde sıra sıra dizildi. Bu durum çevrecilerin büyük tepkisine neden oldu.

PARKE TAŞI DÖŞEYECEKLER
Proje kapsamında otopark ve kaldırımlar da yapılacak. Bunun için ormanın içerisine parke ve kaldırım taşları istiflendi.

YOLLARA MICIR DÖKTÜLER
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projesi için ormandaki yollar genişletildi. Genişletilen yollara da mıcır döküldü.

SÖZCÜ