EKONOMİ: Dolar haftaya nasıl başladı?

Dolar/TL haftaya 3.52’nin altında başladı. Doların gözü Jackson Hole toplantılarından gelecek piyasa mesajlarında olacak. ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomik ajandasını uygulayıp uygulayamayacağına dair endişeler piyasalarda baskı unsuru olmaya devam ederken, piyasalar bu hafta yapılacak olan Jackson Hole toplantılarına odaklandı. Haftaya 3.52 seviyesinin altında başlayan dolar/TL’de ise dış piyasalar ve Hazine ihaleleri izlenecek. Kurda aşağı hareketin bir miktar daha sürmesi bekleniyor.

Yurtiçinde bugün saat 1700’de merkezi yönetim borç stoku açıklanacak, yurtdışında ise açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor. Öte yandan Hazine bu hafta üç ihale gerçekleştirecek. Hazine bugün 17 Ağustos 2022 itfalı 6 ayda bir yüzde 5.35 kupon ödemeli sabit kuponlu 5 yıllık tahvil ilk kez ihraç edilecek. Yarın ise iki yıllık gösterge olan 15 Mayıs 2019 itfalı 6 ayda bir yüzde 5.55 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil yeniden, 11 Ağustos 2027 itfalı, 6 ayda bir yüzde 5.25 kupon ödemeli sabit kuponlu 10 yıllık tahvili ilk kez ihraç edecek.

‘MESAJLAR TAKİP EDİLECEK’

Piyasaların bu hafta gündemindeki ana konu Fed’in Perşembe ve Cuma günü Jackson Hole Wyoming’de düzenleyeceği yıllık sempozyum olacak. ING Menkul Araştırma ve Strateji Bölüm Müdürü Pınar Uslu, bu haftanın öne çıkan başlığının 24-26 Ağustos’taki Jackson Hole sempozyumu olacağını ve merkez bankalarının para politikalarının görünümüne ilişkin olası mesajların takip edileceğini söyleyerek, “Her ne kadar ECB ve Fed başkanlarının güçlü bir sinyal vermesi beklenmese de yine de açıklamaların piyasalar üzerinde etki yaratma potansiyeli göz ardı edilmemeli” dedi ve şöyle devam etti:

“Haftanın kalanında ABD ve euro bölgesinde açıklanacak veriler de izlenecek. Hafta içinde dolar/TL’de 3.5070-3.5000 destek aralığı test edilebilir ancak 3.50 seviyesinin altının kalıcı olmasını beklemiyorum. İtfasının üzerinde borçlanma ihtiyacı olan Hazine’nin düzenleyeceği ihalelere gelecek talep ve ihalelerde oluşacak faiz de izlenecek.” Jackson Hole’da Fed Başkanı Janet Yellen’in konuşma yapması bekleniyor. Ancak uzmanlar Fed yetkilileri arasında düşük enflasyon endişelerinin yaygın olduğunu gösteren tutanakların ardından Yellen’in piyasalara yön verecek bir açıklama yapmasının beklenmediğini belirtiyorlar.

DRAGHI’DEN BİR ŞEY BEKLENMİYOR

Yine Jackson Hole’da konuşma yapacak olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi ise konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre para politikası hakkında yeni mesajı vermeyecek. Dolar önceki seansta Beyaz Saray’daki personel değişiklikleri nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi reformunu ve ekonomiye destek önlemlerini hayata geçirmekte zorlanacağı endişesiyle değer kaybetmesinin ardından bugün Asya piyasalarında yükselerek yen karşısında dört ayın dip seviyesinden uzaklaştı.

Bannon’un ayrılışı Beyaz Saray içindeki anlaşmazlıkların temel kaynaklarından birini ortadan kaldırdı. Ancak Trump’ın bu ay başında Virginia’daki şiddet olaylarının ardından Cumhuriyetçi senatörlere yönelik eleştirileri Trump’ın yalnız kalmasına ve bazı Cumhuriyetçilerin ülkeyi yönetebilecek beceride olup olmadığını sorgulamasına yol açıyor. Trump’ın ekonomi konusunda milliyetçi görüşleriyle tanınan kıdemli baş stratejisti Stephen Bannon’un görevi bırakması Trump’ın aşırı sağ seçmenlerden aldığı desteği sarsabilir ancak Beyaz Saray ve parti liderleri arasındaki gerilimi yumuşatabilir.

Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerilimin tırmanmasından endişeli yatırımcılar ABD ve Güney Kore’nin bugün başlayan ortak askeri tatbikatını da yakından izliyor. Geçen hafta boyunca 3.50-3.55 bandındaki hareketini sürdüren ve Cuma günü saat 1723’te 3.5213/3.5223 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 0903’te 3.5169/3.5185 seviyesinde işlem görüyor. Sepet bazında TL anlamlı bir değişim göstermeyerek aynı saatte 3.8235/3.8255, euro/TL ise 4.1302/4.1323 seviyesinde bulunuyor. Tahvil bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 10.78 seviyesinde gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 10.77 oldu. Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.69 seviyesindeydi.

SÖZCÜ