KÜLTÜR: Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası

Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, Zorlu PSM’de müzikseverlerle buluşuyor. Ülkemizin en önemli kültürel ihraçlarından Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, son 10 yıldır Avrupa’nın en önemli kültür merkezlerine kadar ulaşan etkileyici performansını 25 Ağustos’ta Zorlu PSM Ana Tiyatro’ya taşıyor!

Orkestra, aralarında Berlin, Prag ve Verona gibi festivalleri içeren turnesine çıkmadan Türkiye’deki tek konserini Zorlu PSMde veriyor. Bu konserin en ilgi çekecek yönlerinden biri, orkestranın eski üylelerinden, Deutsches Sinfonie Orchester Berlin’in başkemancılarından Hande Küden’in solist olarak programda yer alması. Ali Ekber Çiçek’in “Haydar Haydar” türküsünün, Özkan Manav tarafından ustalıkla orkestraya uyarlanması programı sıradışı kılacak diğer detaylar olacak.

Gençleri sanata teşvik etmek amacıyla pek çok çalışmaya imza atan Sabancı Vakfı, Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nın da kuruluşunun gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Orkestra, Ana Destekçisi olan Sabancı Vakfı’nın katkılarıyla her yıl ülkenin tüm konservatuarlarından seçilen 100 genç müzisyenin bir araya gelmesiyle oluşturulmaktadır.

2007 yılında, türünün ülkedeki ilk örneği olarak Cem Mansur tarafından kurulan ve 16-22 yaşları arasındaki müzisyenlerden oluşan orkestra, her yaz, alanlarındaki en iyi eğitmenlerin yönetiminde üç haftalık bir hazırlık dönemi sonrasında Türkiye ve yurtdışında bir dizi konser vermektedir. Orkestra, çağımızın en büyük piyanistlerinden Murray Perahia ile İstanbul’da verdiği ilk konserin ardından Salvatore Accardo, Shlomo Mintz, Kristof Barati, Alice Sara-Ott ve Natalia Gutman gibi büyük isimlerle de Avrupa’nın önemli konser salonlarında sahneye çıktı.

Viyana, (Konzerthaus), Berlin (Konzerthaus, 2008, 2010, 2015), Roma (Sala Santa Cecilia, 2010, 2013, 2014), Milano (Auditorium), Linz (Brucknerfest), Bonn (Beethovenfest), Amsterdam, Budapeşte, Prag (Smetana Hall), Bratislava, Brüksel (Palais des Beaux Arts), Verona (Teatro Filarmonico), Ravello, Floransa, Bologna, Essen, Dortmund gibi merkezlerin en prestijli festival ve konser sezonlarında dünyanın önde gelen orkestralarıyla aynı afişi paylaşan genç müzisyenler, dinleyicileri teknik düzeyleri ve şaşırtıcı enerjileriyle büyülediler. Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, 2014 yazında Sicilya’da Taormina Festivali’nin yerleşik orkestrası olarak “Tosca” operası temsillerinde ve 2015 yılının Ocak ayında ise Royal Opera House “La Boheme” prodüksiyonunda görev almıştır.

Şef: Cem Mansur
Solist: Hande Küden

Program
R. Strauss: Senfonik Şiir “Don Juan”
P.İ. Çaykovski: Keman Konçertosu
A. E. Çiçek/Özkan Manav: “Haydar Haydar” (İlk seslendirilişi)
A. Borodin: Orta Asya Steplerinde
A. Dvorak: Senfonik Çeşitlemeler