TEKNOLOJİ: Sanal gerçeklik zihin kontrolünden rollercoaster’a kadar uzandı

Amerika merkezli Neurable şirketi, beyninizle kontrol edebileceğiniz bir sanal gerçeklik video oyunu üzerinde çalışırken, InsideTheMagic adlı web sitesi de oturduğunuz yerden size Orlando SeaWorld’de inanılmaz VR roller treni deneyimi yaşatıyor. İşte VR teknolojisinin dünyada geldiği son nokta…

Gerçek hayatta telekinetik güçleri kullanmamıza daha var, ancak beyin kontrollü bir sanal gerçeklik oyunu, zihninizi kullanmanızı sağlamayı amaçlıyor.
Boston bölgesinde bulunan Neurable şirketi, üzerinde çalıştığı Awakening (Uyanış) adlı distopik bir bilimkurgu oyununun demosunu sergiledi. Oyun, sanal gerçeklik kulaklığına bağlanan elektrod yüklü bir kafa bandıyla çalışıyor. Uyanış, çeşitli oyuncakları (bir balon köpek, alfabe blokları, gökkuşağı halkaları gibi) almak için zihin gücü kullanarak bir laboratuvardan kaçmaya çalışan telekinetik güçlere sahip bir çocuğu kon u alıyor. Çocuk bu set için VR kullanıyor. Neurable şirketi oyunun teknolojisinde, kafa derisine yerleştirilen kuru elektrotları ve beyin aktivitesini izlemek için elektroensefalografiyi kullanıyor.

VR’ların görsellerle senkronizasyonu yüksek olduğunda inanılmaz bir sualtı deneyimi yaşamanız artık mümkün. Hava durumu, kişinin ağırlığı, koltuktaki açısı gibi parametreler yaşayacağınız denyimin ne kadar gerçek olacağını da belirliyor. Deneyim şu an için %100 olmasa da büyük oranda bir gerçeklik tecrübesi yaşatıyor.

SÖZCÜ