DÜNYA: Türkiye’de menzil içinde

Kuzey Kore’nin öfkesinde Türkiye’de durak noktalarından biri. Pyongyang ile Washington arasındaki sert açıklamaların ardından Kim Jong-un kurmayları tarafından yapılan, “4 füze göndereceğiz ve 17 dakika 45 saniye sonra vurabileceğiz” açıklamasının ardından gözler füzelerin menziline dikildi. Amerikan üssünün de olduğu Türkiye de menzil içinde.

ABD desteğiyle bir araya gelen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden Kuzey Kore’ye yaptırım kararı alınmasının ardından kılıçlar çekilmişti. Dünyanın son dönemde en sansasyonel liderlerinden Donald Trump ve Kim Jong-un karşılıklı açıklamalarda bulunarak gündemi değiştirmiş ve nükleer savaşın sinyalini vererek dünyanın gözünü buraya çekmesine sebep oldu.

Yıllardır sessiz sedasız babasının koltuğuna oturan Kim Jong-un’un yaptığı kıtalararası balistik füze denemesine rağmen dünyanın buna ciddi bir tepki vermemesi şu an dünyanın önemli bir bölümünü diken üstünde bırakıyor. Öyle ki Kuzey Kore’nin geliştirdiği ve ABD’ye fırtlatmayı düşündüğü Hwasong-12 füzelerinin menzili 6.000 kilometre.

Kuzey Kore’nin kıtalararası balistik füze denemesi yaptığı Hwasong-14’ün menzilinin 10.000 kilometreye çıkması bekleniyor. Henüz tam randımanlı olarak çalışmayan bu füzenin kullanılmamasına rağmen maksimum 8 bin kilometreye çıkması gündemde olan Hwasong-12’nin fırlatılması bekleniyor. İncirlik’te Amerikan üssünün bulunduğu Türkiye’de şu anda kağıt üzerinde ciddi bir tehditle karşı karşıya olmamasına rağmen Kuzey Kore’nin planları değiştirerek gelişmiş bir modeli kullanma kararı alması sonrasında tehlike büyüyecek. Zira Kuzey Kore’nin şu an yapım aşamasında olduğu bilinen KN-08 model füzesinin menzilinin 11.000 kilometreyi bulması bekleniyor. Böyle bir gelişme olursa, eğer ABD ve Dünya kamuoyu devreye girmezse ve Kuzey Kore Hwasong 14 veya KN-08’i kullanmaya karar verirse Türkiye de radara girebilecek.

Peki kıtalararası balistik füze nedir?
Kıtalararası balistik füzenin 3 aşaması bulunuyor. Bunlar yükselme, ilerleme ve tekrar giriş aşamalarıdır. Yükselme aşaması 3-5 dakika sürerken, bu aşamanın sonunda açıya göre 150 ile 400 kilometrelik bir irtifaya ulaşır. İkinci adım olan ilerlemede ise dikey açıdan oval bir yörünge çizerek yol alır. Ortalama 25 dakika süren bu aşamanın ardından füze hedefine doğru tepeden iner ve hızla hedefine çarpar.

Çin ne yapacak?
Öte yandan yaşanan gelişmeleri sessiz sedasız izleyen Çin, bugün devlet gazetesinde bir yazı yazarak tarafını belli etti. Global Times’ta yer alan makalede Kuzey Kore’nin ABD’ye saldırması durumunda Çin’in tarafsız kalması gerektiği vurgulandı. Global Times makalesinde, “Çin, eğer Amerikan toprağını tehdit eden füzeleri ilk fırlatan Kuzey Kore olur ve ABD buna karşılık verirse, tarafsız kalacağını Kuzey Kore’ye açıkça ifade etmelidir. Eğer ABD ve Güney Kore saldırlar yaprak Kuzey Kore’de rejimi devirmeye ve ülkenin siyasi yapısını değiştirmeye kalkarlarsa, Çin bunu yapmaların engel olacaktır” ifadesi yer aldı.

Öte yandan yaşanan gerilimin ardından bölgede bir silahlanma yarışı da baş gösterdi. Güney Kore ve Japonya bölgede silahlanacaklarını duyururken Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Trump’a Güney Kore’nin nükleer denizaltı yapma planlarını söyledi ortaya çıktı.

SÖZCÜ