TEKNOLOJİ: Facebook Watch geliyor

Facebook, Google’ın dünyanın en çok kullanılan video yayınlama kanalı YouTube’a rakip oluyor. Facebook, Watch adlı uygulamasını hem masaüstü, hem mobil, hem de akıllı televizyonlardan erişilebilecek bir hizmet olarak tanımlıyor.

Sosyal medya devi Facebook, Facebook Watch’ta yer alacak videoların önceden kaydedilmiş videolar olabileceği gibi canlı yayınlar şeklinde de olabileceğini duyurdu. Facebook Watch kullanıcıları kanallara abone olarak kendi izleme listelerini oluşturabilecekler. Bu noktaya kadar Watch, YouTube ile hemen hemen aynı özelliklere sahip; fakat servisin farkı topluluk derecelendirme sistemine sahip olacak olması.
Watch üzerinde kullanıcılar tıpkı Facebook canlı yayınlarında olduğu gibi videolara yorum yapabilecekler ve ifadeler bırakabilecekler. Gülme ifadesinin yoğun bir şekilde kullanıldığı videolar insanları en çok güldüren yayınlar altında kategorilendirilecek. En çok yorum alan yayınlar ise hakkında en çok konuşulan yayınlar altında listelenecek. Ayrıca arkadaşlarınızın neler seyrettiğini de görebileceksiniz.
Facebook Watch ile video seyrederken yayın hakkında yayınlanmış videoları görebilecek, yayın hakkında oluşturulmuş Facebook gruplarına katılabileceksiniz. Facebook Watch ilk olarak Amerika’da kısıtlı bir kullanıcı kitlesinin erişimine açılacak. Daha sonradan servisin daha çok kullanıcının hizmetine sunulacağı bilgisi veriliyor. Watch’ta yayınlar bu ay içinde başlıyor.
Facebook da YouTube gibi geleceğin TV platformu olma iddiasını taşıyor. Bu iddiaya yardımcı olacak yeni bir araç, Facebook Watch’un duyurusu gerçekleştirildi.
Watch, sadece Facebook’ta yayınlanan videoların keşfedildiği bir yer olmayacak. Zaten bunun için Facebook içinde bir Video sekmesi bulunuyor. Watch aslında Facebook videolarının rastgele niteliğine biraz daha düzen ve tutarlılık getirecek. Başka bir dille söylemek gerekirse, belirli bir konu veya kişi etrafındaki, bölümler hâlindeki içerikler veya düzenli programlar sergilenecek.
Facebook Watch, rakip platformlardan farklı olarak sosyal bir seç-izle deneyimi sunuyor. Örneğin programlar içerisinde seçim yapmak için arkadaşlarınızın ne izlediklerine ve önerilerine bakabilecek, sizinle benzer zevklere sahip kişileri takibe alabileceksiniz. Platform arayüz sekmelerinde “Hakkında en çok yorum yapılan programlar”, “İnsanları neler güldürüyor?”, “Arkadaşların neler izliyor?” gibi seçenekler bulunacak. Bir programı izlerken alt kısımda yorumları görebilecek ve siz de yorum yapabileceksiniz. Buna ek olarak program ile alakalı Facebook gruplarına katılabileceksiniz.

SÖZCÜ