EKONOMİ: Altın fiyatları fırladı

Kuzey Kore ve ABD arasında yaşanan gerginlik, altın fiyatlarını fırlattı. ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan füze krizi altın fiyatlarının kontrolden çıkmasına neden oldu. Ons fiyatları bir günde 15 dolar arttı.

ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan füze krizi altın fiyatlarının kontrolden çıkmasına neden oldu. Kuzey Kore’nin ABD toprağı kabul edilen Guam’ı vurabileceğini açıklamasından sonra sıcak savaş endişeleriyle yatırımcıların artan talebi altının ons fiyatının bir günde 15 dolar artmasına neden oldu.

Altının onsu uluslararası spot piyasalarda 1.275 dolar seviyesini test etti. Gelişmelerin etkisi ile Kapalıçarşı’da altının gramı 1.4496 liraya çeyrek altın 240 liraya, Cumhuriyet Altını ise 975 liraya yükseldi. Arka arkaya yapılan açıklamaların etkisi ile borsalarda kayıplar yaşanırken, dolar yükselişe geçti.
Kuzey Kore’nin devlet ajansı KCNA, Pyongyang yönetiminin Guam’a orta-uzun menzilli balistik füzeyle saldırı hazırlığı içinde olduğunu bildirdi.

BORSADA SATIŞ VAR
Gelen tehditlere sert yanıt veren ABD Başkanı Donald Trump ise “Kuzey Kore’nin kendi iyiliği için ABD’ye yönelik daha fazla tehditte bulunmaması gerekiyor. Dünyanın daha önce hiç görmediği bir gazap ve öfkeyle karşı karşıya kalacaklar” dedi.
Hisse senedi piyasalarında yaşanan zayıflıktan Borsa İstanbul da etkilendi. Borsa İstanbul güne yüzde 0.29’luk düşüşle 109.317 puandan başladı. Hafta başında 110.312 puana kadar yükselen borsada dün satışlar öne çıktı. Gün içinde 108.518 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi yüzde 0.84 kayıpla 108.714 puandan kapandı.

DOLAR DA HAREKETLİ
Kuzey Kore ile ABD arasında bir süredir devam eden krizin yeni bir boyut kazanması ile birlikte piyasalarda risk iştahı azalırken, TL de gelişmelerden etkilendi. Serbest piyasada dolar 3.5350 liradan, Euro ise 4.1500 liradan güne başladı. Krizin önümüzdeki günlerde de finans piyasalarında soğuk rüzgarlar esmesine neden olabileceği belirtiliyor. Dolar 3.5489 liraya kadar yükselirken, Euro ise 4.1665 lirayı test etti. Bir bankacı, “İki ülke arasındaki gerginlik güvenilir liman olarak görülen yatırım araçlarına yönelim yarattı. Gelişmekte olan ülke piyasaları da doğal olarak bundan olumsuz etkileniyor. TL’de ise değer kaybı nispeten daha az” dedi. Dolar günü 3.5400 liradan, Euro ise 4.1520 liradan tamamladı.

SÖZCÜ