DÜNYA: Teknoloji devinde şok

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Samsung’da büyük şok yaşandı. Samsung’un Başkan Yardımcısı Jay Y. Lee hakkında 12 yıl hapis istendi. Güney Koreli şirketin başkan yardımcılığı görevinde olan ve Şubat ayından beri tutuklu olan Lee, bugün hakim karşısına çıktı. Hakkında rüşvet, usulsüzlük ve yolsuzluk yaptığı iddialarından 12 yıl hapis cezası istendiği belirlenirken, Lee’nin avukatı iddiaları yalanlayarak, bunların “Düzmece” olduğunu söyledi.

Duruşmayı takip edenler Lee’nin hakim karşısında gözyaşlarına hakim olamadığını söylerken, Lee’nin mahkeme salonuna kelepçeli olarak gelmesi başta Güney Kore basını olmak üzere dünyanın birçok medya kuruluşunda manşet oldu. Yargı süreci sonunda 27 Ağustos’ta Samsung’un bir numaralı ismi hakkında karar verileceği kaydedilirken, Lee’nin dahil olduğu skandal dolayısıyla Samsung’un eski başkanı Park Geun-hye istifa etmek zorunda kalmıştı.

Lee’nin, Seul hükümetine iki bağışta bulunduğu ve karşılığında da hükümetin Samsung’un iki alt kuruluşunun birleşmesine destek olmasını istediği belirtildi. Öyle ki böyle bir hamle ile birlikte 2014’te rahatsızlanan babası Lee Kun-hee’nin yerine başkanlık koltuğuna oturan Lee, başkanlıktaki yerini sağlamlaştırmaya çalışıyordu.
Öte yandan Lee’nin olmadığı dönemde Samsung Electronics’in son çeyrekteki kazancı, marka tarihinin en üst seviyesine çıktı.

SÖZCÜ