DÜNYA: İtalya’nın çeşmeleri kurudu

İtalya’da alarm verildi. Kuraklık nedeni ile ünlü çeşmeleri kapatıldı. İtalya’nın başkenti Roma’nın “Lazio” bölgesinin meşhur çeşmeleri kuraklık nedeniyle kapatılıyor.

İtalya’nın hemen her bölgesinde sonbaharadan bu yana yağışların düşmesi ve aşırı yüksek sıcaklıklar nedeniyle geçen ay kuraklık alarmı verilmişti. Başkent Roma da, başlıca su kaynağı olan Bracciano Gölü’ndeki su seviyesinin düşmesi nedeniyle bu alarmdan nasibini aldı.

Roma Belediye Başkanı ilk olarak imzaladığı kararnameyle kent halkına bahçe sulama, havuz doldurma, otomobil yıkama gibi işlemler için kullanılacak suyu kısıtlamaları talimatı vermişti.
Bu önlemin ardından bugünden itibaren de, kimisinin tarihi Roma İmparatorluğu döneminde yapılan su yollarına dayanan ve Romalıların övünç kaynaklarından olan suya hükmetme başarısının somut göstergeleri sayılan çeşmeler aşama aşama kapatılacak.

Hayvanları koruma dernekleri Roma’daki işyerlerine kapılarının önünde hayvanlar için su kapları koymaları çağrısı yaptı.
İtalyan Kızılhaçı da evsiz insanların bu çeşmeleri hem su içmek hem de temizlenmek için kullandığını vurgulayarak, “Bu sıcaklarda çeşmelerin kapatılması evsizler için risk yaratıyor” dedi.

Çevreyi koruma derneği Ecoitaliasolidale ise sokaklardaki çeşmelere verilen suyun kent şebekesindeki toplam suyun ancak yüzde 1.1’ine denk geldiğini ve bunları kapamanın gerçek bir çözüm getirmeyeceğini savundu.
Dernek, “Tüm dünyada tanınan bu çeşmelerin kapatılması hem imaj zedelenmesine yol açar, hem de şişe su tüketimini artırarak daha çok plastik tüketimi nedeniyle çevre kirliliğini artırır” uyarısında bulundu.

SÖZCÜ