EĞİTİM: Yaz tatilinde eğitim

Çocuğunuz yaz tatilinde oyun oynayıp eğlenirken, aynı zamanda da öğrenmeye devam edebilir. Yaz tatili, çocuklar için eğlence ve oyun demek. Çocuklar bu süreci en güzel şekilde değerlendirmek isterken, aileler tatilin onların gelişimlerine nasıl katkı sağlayacağını düşünüyor.

Tatil denildiğinde çocukların aklına gelen ilk şey oyun ve eğlence. Anne-babalar ise çocuklarıyla bir arada geçirecekleri tatili, onlar için en verimli şekilde değerlendirmek istiyor. Ebeveynlerin aklında daha çok “Tatilde çocuğumuzla birlikte neler yapabiliriz?”, “Bu süreçte ne yaparsak onun gelişimine faydalı olur, nasıl keyifli anlar geçirmesini sağlarız?” gibi sorular oluyor. Anabilim Eğitim Kurumları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik birimi, ebeveynler olarak çocuklarınızla hem ev ortamında bir arada keyifli paylaşımlarda bulunmak, hem de sosyal ortamda birtakım aktivitelerle onların sosyo- duygusal gelişimine katkı sağlamak amacıyla sizlere şu önerilerde bulundu:

* Evde, çocuğunuzun küçük kas beceri gelişimi için resim yapma-boyama, kesme-yapıştırma, hamur yoğurma, yap-boz ve serbest oyun saatleri yaratın.
* Bilişsel gelişim için dikkat, kelime ve sayı oyunları oynamak oldukça faydalı. Ancak, bu bulmaca ve oyunların yaş dönemine uygun olmasına dikkat edin.
* Dil gelişimi ve yaratıcı düşünmeye katkı sağlamaya yönelik kitap okuma saati ayırın. Okuduğunuz kitap hakkında ona sorular yöneltin.
* Evde onlara sorumluluklar vererek öz güven gelişimine katkıda bulunun. Örneğin odasındaki oyuncakları toplaması ya da sofrayı hazırlamaya yardımcı olmasını isteyin.
* Çocuğunuzun zaman zaman arkadaşlarıyla ev ortamında veya sosyal ortamlarda bir araya gelmesini sağlayın.
* Gezdiğiniz tatil yeri ya da müze gibi mekânlar hakkında bilgi verip size sordukları soruları cevaplayarak, çocuğunuzun farklı kültür ve yasam biçimleri hakkında fikir sahibi olmasına yardımcı olun.
* Çocuğunuzun yaş dönemine uygun sosyal aktivitelere katılmasını destekleyin.

HÜRRİYET