DÜNYA: Dünya ‘Adalet’i konuşuyor

Bugün Maltepe Meydanı’nda gerçekleşen Adalet Mitingi, dünya basınında büyük yankı yaptı. Yoğun ilgi çeken mitingin gelişmelerinin her anını uluslararası ajanslar yakından takip etti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, “bugün binlerce kişinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Yönetimi’ne karşı 450 kilometrelik yürüyüşün sonunda İstanbul’da toplanacağını” okurlarına duyurdu.
BBC’nin haberinde “15 Haziran’da başkent Ankara’da başlayan Adalet Yürüyüşü’ne geniş kalabalıklar katıldı” ifadesi yer aldı.
Adalet Yürüyüşü’nün 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından yaşanan toplu işten çıkarmalar ve hapislere karşı düzenlendiği belirtilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göstericileri “teröre destek vermekle suçladığı” hatırlatıldı.
BBC’nin İstanbul Muhabiri Mark Lowen, yürüyüşü “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı eşi görülmemiş bir meydan okuma gösterisi” olarak nitelendirdi.

CNN DE OKURLARINA DUYURDU

Amerikan yayın kuruluşu CNN ise “On binlerce Türk vatandaşı 3 hafta sonunda hükümetin demokrasi üzerindeki baskıyı gevşetmesi talebiyle İstanbul’da yapılacak gösteri için 450 kilometrelik meşakkatli yolu yürüdü” yazdı.
CNN, CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından başkent Ankara’dan İstanbul’a yürüyeceğini açıklayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından “tek kişilik protesto” olarak başlatılan Adalet Yürüyüşü’nün büyüdüğünü aktardı.

Haberde Kılıçdaroğlu’nun CNN’e yaptığı şu açıklama da yer aldı: “Türkiye demokratik bir ülke olmaktan çıktı. Bunu kabul edemeyiz.”

YÜZ BİNLER İSTANBUL’DA TOPLANDI

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times ise “İstanbul’da, Adalet Yürüyüşü Erdoğan’a mesaj vermeyi amaçlıyor” başlığıyla gelişmeleri aktardı.
Carlotta Gall imzalı haberde, “Yüz binlerce gösterici, son yıl içerisinde on binlerce çalışana yönelik baskıya karşı güçlü bir itiraz mesajı veren 3 haftalık Adalet Yürüyüşü’nün sonunda İstanbul’da toplandı” ifadesi yer aldı.

Yürüyüşün iletişim direktörü Samet Akten’in “Bu bir hükümet karşıtı gösteri değil” mesajı da haber yer aldı. Akten, “Türkiye’de büyük oranda eksik olan bağımsız ve adil yargıya yönelik toplu, tarafsız arzumuzu ifade ediyoruz” dedi.
France 24 televizyonu Türkiye’nin yıllardır görmediği bu çapta bir protesto eylemini canlı yayınla izleyicilerine aktarıyor.

Katar merkezli Al Jazeera yayın kuruluşu da gelişmeleri duyuran medya kuruluşları arasında yer aldı. Al Jazeera, Kılıçdaroğlu’nun New York Times’a yazdığı makaledeki şu ifadelere haberinde yer verdi:
“Demokrasi ve hukukun üstünlüğü askıya alınmışsa, görüşlerini özgürce ifade etmekten korkuyorsa, milletvekilleri Parlamento yerine hapisteyse, mahkemeler adalet dağıtmaktan acizse, biz de ayağa kalkıp kendi sözlerimizle, bedenlerimizle sokaklarda adalet ararız.”
İngiliz Reuters haber ajansı ise “Binlerce kişi 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından hükümet baskısına karşı en büyük protesto gösterine dönüşen 25 günlük yürüyüşün sonunda Pazar günü İstanbul’da toplandı” yazdı.

SÖZCÜ