EMLAK: Emlak piyasasında son durum

Emlak piyasası büyümeye devam ediyor. Son 3 yılda 1 milyondan fazla satış yapan emlak piyasası 2017’nin ilk beş ayında da büyümesini sürdürüyor. Konut satışlarının yılın ikinci çeyreğinde de artacağı düşünülüyor. 2017’nin ilk üç ayında satışlar %7’yi aşarak 325 bin konuta ulaşırken; 2017’nin sonunda bu oranın 1.5 milyona erişmesi bekleniyor.

GYO’nun uzun vadeli ve düşük faizli kampanyaları ve konut piyasasına yönelik atılan girişimci adımlar ve yatırım teşvikleri pazarda hareketliliğini her geçen gün biraz daha arttırıyor. 2017 emlak piyasasında fiyatlar canlılığa işaret ediyor. Günlük konut fiyat endeksinde % 35-72’lik artış sağlanması hedefleniyor. Konut talep oranları alıcı motivasyonunu yükseltiyor, 2017 yılının ikinci yarısında emlak piyasasında sağlıklı büyüme istikrarlı şekilde devam edeceğe benziyor.

Yabancı yatırımcılara vatandaşlık hakkı verilmesine ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi ile emlak piyasası alanında yatırım teşvikleri de artıyor. 2017 yılının ikinci çeyreğinde yabancıların Türkiye’ye belirli bir miktar yatırım yaparak konut sahibi olma teşvikinden daha fazla faydalanması bekleniyor. Tapu harcında 30 Eylül 2017’ye kadar sürecek indirim de piyasayı hızlandırmaya devam ediyor.

Kentsel dönüşüm projeleri

Deprem riski başta olmak üzere doğal afet tehditine karşı konut projeleri geliştirilmeye devam ediyor. 2012 yılında hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesi, Türkiye genelinde olası afet durumlarında yaşanacak kayıpları en az indirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle İstanbul’daki emlak piyasasına yönelik finansal sirkülasyonun akışı yeni konut projeleri ile hızlanıyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında önümüzdeki yıl daha fazla konut projesinin hayata geçirilmesi hedefleniyor. 2018 yılı itibarıyla Türkiye genelinde 7 buçuk milyona yakın konutun yeniden değerlendirilmesi hedefleniyor. Kentsel dönüşüm projelerinin artmasıyla ülke ekonomisinde 40 milyar dolarlık büyüme hedefleniyor.

Yılın ikinci yarısında fiyatlarda %10 artış bekleniyor

2017 yılına ait emlak piyasası konut endeksine göre İstanbul’da satılık konutların fiyatı, kiralık konutlara göre son bir yıl içinde %14 oranında yükseldi. Kiralık evlerin ortalama fiyatında ise %7 oranında bir düşüş gözlemlendi. Konut sahibi olmayı veya kiralamayı düşünenler yılın ikinci yarısındaki gelişmeleri merak ediyor. İnşaat malzeme kalitesine bağlı olarak masrafların artmaya devam ediyor.

Uzmanlar yılın ikinci yarısında fiyatların yeni konut projelerinde kullanılan malzemeye bağlı olarak artacağı görüşünde. Konut/inşaat maliyetlerine gelen zamlardan dolayı satış fiyat ortalamasının %10 oranında artacağı düşünülüyor. Kira oranlarının stabil kalacağı düşünülse de bu durumun konut satış fiyatlarında artışa sebep olacağı düşünülüyor.

MİLLİYET EMLAK