GÜNDEM: TSK’dan PKK açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan haftalık bilgilendirmede Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülke güvenliği için yurt içerisinde bölücü terör örgütüne karşı kararlı mücadele yürütürken, Fırat Kalkanı Harekat bölgesinde de terör nedeniyle göç edenlerin dönüşüne destek verdiği kaydedildi.
‘Teröristle Mücadele Harekatı’ kapsamında; geçen hafta içerisinde bölücü terör örgütünün barınma alanı ve geçiş güzergahı olarak kullandığı Hakkari, Şırnak, Mardin, Diyarbakır ve Hatay bölgelerinde operasyınların sürdüğü kaydedilen bilgilendirmede, şöyle denildi:”Şırnak/Beytüşşebap-Merkez (Bestler Dereler, Cudi Dağı), Hakkari/Yüksekova, Diyarbakır/Lice, Bingöl/Genç, Elazığ/Arıcak, Mardin/Dargeçit ve Hatay-Osmaniye-Gaziantep bölgelerinde büyük ve orta çaplı operasyonlar icra edilmiştir. İcra edilen operasyonlarda; 42 terörist etkisiz hale getirilmiş, 9 roketatar, 14 makineli tüfek, 2 uçaksavar makineli tüfek, 49 piyade tüfeği, 4 keskin nişancı tüfeği ve 214 el bombası ele geçirilmiş, 24 EYP tespit edilerek imha edilmiş, yaklaşık 1350 kilo amonyum nitrat, 119 tüp, 1 adet 120 mm havan mühimmatı, 4 adet 82 mm havan mühimmatı, 68 roketatar mühimmatı, 5 mayın, 43 bin 500’ü AK-47 Piyade tüfeği mühimmatı olmak üzere yaklaşık 60 bin hafif silah mühimmatı ve çok miktarda EYP yapımında kullanılan kablo ve fünye ele geçirilmiştir.”
Bir haftadır sürdürülen operasyonlarda çok sayıda sığınak, mağara ve barınağın da imha edildiği belirtilen TSK bilgilendirmesinde, terör örgütünün finansal kaynaklarına da darbe vurulduğu belirtilerek, “Teröristler tarafından kullanılan 33 sığınak, barınak, mağara ve depo bulunarak kullanılamaz hale getirilmiştir. Diyarbakır/Lice’de çalıntı, terör nitelikli ikiz plaka kaydı bulunan ve bölücü terör örgütü tarafından patlayıcı madde eylemlerde kullanılacağı değerlendirilen bir araç ele geçirilmiştir. Bölücü terör örgütünün en önemli finansal kaynaklarından olan uyuşturucu ticareti ve kaçakçılık ile mücadeleye yönelik hudut hattında alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlar neticesinde, 77 bin 937 adet kök kenevir, 140 kilo uyuşturucu, 270 kilo toz esrar, 650 kilo kubar esrar, 2 bin 500 litre akaryakıt ve 291 bin 480 paket kaçak sigara ele geçirilmiş, sınırlardan yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 3 bin 837 kişi yakalanmıştır” ifadelerine yer verildi.

3 ASKER ŞEHİT

Operasyonlarda 3 askerin şehit olduğu, 18 askerin ise yaralandığı belirtilen haftalık bilgilendirmede şu değerlendirme yapıldı: “Bu hafta özellikle Şırnak/Beytüşşebap-Merkez (Bestler Dereler, Cudi Dağı), Hakkari/Yüksekova, Diyarbakır/Lice, Bingöl/Genç, Elazığ/Arıcak, Mardin/Dargeçit ve Hatay-Osmaniye-Gaziantep bölgelerinde yürütülen orta ve büyük çaplı operasyonlar sonucunda bölücü terör örgütüne ağır darbeler vurulmuştur. Özellikle Şırnak başta olmak üzere yurdun doğu bölgelerindeki illerimizde yapılan geniş çaplı operasyonlar kapsamında ele geçirilen silah, teçhizat, mühimmat ve malzemeler ile etkisiz hale getirilen terörist sayısı göz önüne alındığında yürütülen operasyonların başarısı, caydırıcılığı ve bölücü terör örgütü üzerindeki baskısı her geçen gün giderek artmaktadır. Bölücü terör örgütünün önemli gelir kaynaklarından olan kaçakçılık faaliyetleri, hudut hattında alınan etkili tedbirlerle engellenmeye devam edilmiştir. Hudut bölgelerinde alınan tedbirler sayesinde hafta içinde 3 bin 837 kişi yakalanmış ve bol miktarda uyuşturucu, akaryakıt ve kaçak sigara ele geçirilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri; 2017 yılının başından itibaren sürdürdüğü kararlı duruşla ve özellikle kış ve bahar aylarından itibaren yürütülen başarılı operasyonlarla bölücü terör örgütün dağılması yönündeki baskısını ve etkisini her geçen gün artırmaktadır. Bu kapsamda, yüce Türk Milletinden aldığı güç ile Türk Silahlı Kuvvetleri vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini temin etmek için en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar kararlı mücadelesine devam edecektir.”

PKK’YA YENİ KATILIM YOK

Suriye’nin kuzeyinde Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde terör örgütünün doğu ve batıya yönelik olası saldırılarını durdurmaya yönelik tedbirlerin alındığına değinilen TSK bilgilendirmesinde; lider kadrosundan kayıplar veren ve yeni katılımlar olmayan PKK’nın güç duruma düşürüldüğü vurgulanarak şöyle denildi: “Hudut güvenliğini sağlamak, DEAŞ tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş kimselerin yurtlarına dönüşüne katkı sağlamak ve sivilleri korumak/yaşanan terör olaylarından zarar görmesini engellemek maksatlarıyla icra edilmekte olan harekatta, TSK tarafından desteklenen ÖSO’nun yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azaz-Cerablus arasında bulunan toplam 243 meskûn mahal ve 2 bin 15 kilometre karelik alan kontrol altına alınmıştır. Bab ilçe merkezi, Kabbasin ve Bzagah bölgelerinde patlayıcı ve mayın arama/temizleme çalışmaları sürdürülürken; PKK/PYD terörist unsurlarının Afrin’den doğuya, Münbiç’ten batıya doğru olabilecek saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam edilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hak ve menfaatlerini korumak ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak maksadıyla, milli birliğimizi ve bölünmez bütünlüğümüzü hedef alan başta PYD/YPG/PKK, FETÖ/PDY ve DEAŞ olmak üzere diğer tüm terör örgütleriyle mücadelesini kesintisiz olarak en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar sürdürecektir. Söz konusu mücadele yürütülürken bölge halkımızın zarar görmemesi için her türlü dikkat ve duyarlılık gösterilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün olduğu gibi bundan sonra da vatan toprağının ve millî birliğimizin korunması için kararlı duruşuyla kendisine verilecek her türlü görevi yerine getirecek güç ve kudrete sahiptir. Son yılların en büyük darbesini alan ve elemanlarının büyük bir bölümünü yitiren, özellikle lider kadrosundaki kayıpları ile zor durumda kalan, yeni katılım olmaması nedeniyle bu kayıplarını da tamamlayamayan PKK son aylarda oldukça güç duruma düşürülmüştür.”