DÜNYA: Türk Büyükelçiliği tahliye ediliyor!

Afganistan’da dehşet anları yaşanıyor. Afganistan’ın başkenti Kabil’de diplomatik misyonların bulunduğu bölgede bombalı araçla saldırı düzenlendi. İçişleri Bakanlığı korkunç bilançoyu açıkladı: 80 ölü, 350 yaralı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Büyükelçiliği’nin de bulunduğu bölgede meydana gelen patlama nedeniyle elçilik binasının kısmen tahliye edileceğini açıkladı.

Reuters’ın ‘acil’ koduyla geçtiği habere göre; bombalı araç, Zanbak Meydanı’nda bulunan Almanya Büyükelçiliği’nin hemen yanında infilak ettirildi.
Patlama yerel saatle 08:25’te (TSİ 05:55), yani işe gidiş zamanında yaşandığı için kayıp dehşet verici boyutlara ulaştı.

Olayda en az 80 kişinin öldüğü, 250 kişinin yaralandığı bildiriliyor. İlk gelen haberlerde, saldırıdan zarar görenlerin büyük oranda siviller olduğu aktarıldı.

Reuters’a konuşan üst düzey polis yetkilisi Basir Mücahit, “Alman Elçiliği’nin yanında bir bombalı araçtı, fakat yakınlarda başkaca önemli birkaç yerleşke de var. Hedefin neresi olduğunu söylemek zor” dedi.
Alman güvenlik kaynakları, Kabil’deki patlama ölen ya da yaralananların arasında Büyükelçilik personeli olup olmadığının netleşmediğini ifade etti.

Bölgede devlet başkanlığı sarayının yanı sıra İngiltere, Fransa, Almanya ve Hindistan büyükelçilikleri de bulunuyor. Bazı haberlerde bombaların bir kamyon ya da su tankerinin içinde bulunduğu belirtildi.
Fransız yetkililer, büyükelçilik binasının Almanya Büyükelçiliği’yle birlikte patlamada hasar gördüğünü duyurdu. Ölenlerin ya da yaralananların arasında Fransız olup olmadığı da belli değil. Hindistan Dışişleri Bakanı Suşma Svaraj ise büyükelçilik personelinin güvende olduğunu duyurdu.

TÜRKİYE: BÜYÜKELÇİLİK BİNAMIZ HASAR GÖRDÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklama yaparak, patlamada Türk Büyükelçiliği binasının da hasar gördüğünü ancak çalışanların yaralanmadığını belirtti. Çavuşoğlu,”Kabil’deki saldırı en güvenli bölgede meydana geldi. Saldırı Almanya ve Hindistan Büyükelçiliklerinin önünde meydana geldi. Bizim büyükelçiliğimiz bunlara komşu. Patlamanın etkisiyle büyükelçilik binamız hasar gördü. Personelimizden yaralanan olmadı ama o bölgeden tahliye edeceğiz” dedi.

Sosyal medyada yayınlanan fotoğraflarda olay yerinden kalın bir duman bulutunun yükseldiği görülüyor. Çevredeki bazı evlerde de hasar oluştuğu gelen bilgiler arasında. Görüntülerden patlamanın etkisiyle çok sayıda aracın yandığı anlaşılıyor.
Taliban saldırıyı üstlenmedi. Örgüt sözcüsü Zabihullah Mücahit, Taliban savaşçılarının olayda dahli olmadığını savunarak, sivil kayıpların yaşandığı böylesi hedefsiz saldırıları kınadıklarını açıkladı.

Afganistan’da ABD’nin 8 bin 400 askeri bulunuyor. Öte yandan NATO kapsamında aralarında Türklerin de bulunduğu 5 bin asker de bölgede görev yapıyor.

Taliban tarafından ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif ketinde düzenlenen son saldırılardan birinde en az 135 asker hayatını kaybetmişti. Bu gelişmenin ardından Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı istifa etmişti.
Saldırının ardından Alman yetkililer, bugün geri gönderilmesi planlanan Afgan mültecilerin uçuşunu iptal etti.

SÖZCÜ