TEKNOLOJİ: Yenilmez yapay zeka

Yapay zekanın neler yapabildiğini görmek için, dünyanın en zor oyununda dünya şampiyonunu yenen AlphaGo’ya bakmak yeterli.

Yapay zeka geleneksel oyunlarda insanları yenmeye devam ediyor!
Google’ın Go oynayabilen yapay zeka projesi AlphaGo bir zafere daha imza attı. AlphaGo 2016’da düzenlenen özel bir turnuvada dünyanın en iyi Go oyuncularından Lee Se-dol’u 4-1 skorla yenmişti. Şimdi de dünyanın 1 numaralı oyuncusu olan Ke Jie’yi, yarım puanlık çok küçük bir farkla da olsa alt etmeyi başardı.
Yapay zeka ile birlikte oluşacak yeni meslek türlerine hazır mıyız?
Maçı yorumlayan 9’uncu Dan profesyonel Go oyuncusu Michael Redmond, dünyanın en iyi Go oyuncusu olarak kabul edilen Ke Jie’nin maça hazırlıklı geldiğini söyledi. Görünüşe göre 19 yaşındaki usta Jie, yapay zekanın önceki maçlarını incelemiş ve sıradışı yöntemlerini gözlemlemiş. Jie bunu, AlphaGo’nun hiç yenilmeden kazandığı 60 oyunluk bir serideki en dikkat çekici hareketlerini tekrarlayarak ispatlamış durumda.
Üç oyunluk maçın ilk oyununu kazanmayı başaran AlphaGo, hünerini Çin’deki Wuhzen şehrinde düzenlenen “Future of Go Summit” (Go’nun Geleceği Zirvesi) etkinliğinde gösterdi. Yapay zekanın nelere kadir olduğuna tanıklık etmemizi sağlayan maçın ikinci oyunu Perşembe günü, son oyunu ise Cumartesi oynanacak.
Yapay zeka Alpha Go Cuma günü ise iki önemli ve farklı maç yapacak. Birinde karşılıklı oynayan profesyonel iki Çin’li Go oyuncusunun birine danışmanlık verecek. Diğerinde ise aynı anda 5 farklı Go oyuncusuna karşı tek başına oynayacak.

SÖZCÜ