DÜNYA: Manchester Arena saldırısında yaşananlar

İngiltere’nin Manchester kentinde bulunan Arena konser salonunda Pazartesi gecesi Türkiye saati ile 00:30 sularında intihar saldırısı düzenlendi. Terör saldırısında en az 22 kişi hayatını kaybetti, 59 kişi yaralandı. IŞİD’in saldırıyı üstlendiğini belirten bir mesaj yayımlandı. Polis, zanlının 22 yaşında Salman Abedi isimli bir genç olduğunu açıkladı. ABD’li şarkıcı Ariana Grande’nin konserinin sonlarına doğru el yapımı düzeneğin ateşlenmesi ile patlama gerçekleşti. Bu olay üzerine tüm siyasi partiler, 8 Haziran’daki genel seçim kapsamında salı günü yapılacak olan kampanya çalışmalarını durdurma kararı aldı. Güvenlik komitesi COBRA, Başbakan Theresa May başkanlığında toplandı. Başbakan May, polisin saldırganın kimliğini tespit ettiğini düşündüğünü bildirdi. İçişleri Bakanı Amber Rudd ise, patlamayı “barbarca bir saldırı” olarak nitelendirdi.

BBC Türkçe’den edinilen bilgilere göre, Manchester Bölgesi Emniyet Müdürü Ian Hopkins “Bunu bir terör olayı olarak ele alıyoruz ve şu aşamada dün akşamki saldırının bir kişi tarafından gerçekleştirildiğine inanıyoruz. Önceliğimiz bu kişinin tek başına mı, yoksa bir örgütün parçası olarak mı hareket ettiğinin tespit edilmesi. Saldırganın olay yerinde öldüğünü teyit edebilirim. Saldırganın el yapımı patlayıcı düzenek taşıdığını ve bunu ateşleyerek bu felakete neden olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

ABD’li pop şarkıcı Ariana Grande, Twitter hesabıdan paylaştığı mesajda ‘çok üzgün olduğunu, söyleyecek birşey bulamadığını’ ifade etti. Grande, ayrıca dünya turnesini askıya aldı.

Londra’da Başbakanın çalışma ofisi ve konutunun çatısındaki Birleşik Krallık bayrağı, saldırıda hayatını kaybedenlerin anısına yarıya indirildi.

Türkiye'den kınama ve başsağlığı mesajı
Türkiye’den kınama ve başsağlığı mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, Filistin lideri Mahmud Abbas ile Beytüllahim’de düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında, İngiltere’nin Manchester kentinde gerçekleşen saldırıyı kınadı.
Trump, “Çok sayıda genç, güzel ve masum insan, hayatın keyfini çıkarırken, ezik şeytanlar tarafından öldürüldü” dedi.
Donald Trump, devamında ise, “Onlara canavar demeyeceğim. Çünkü bu benzetme onların hoşuna gidecektir. Onlar bunun güzel bir isim olduğunu düşünür” şeklinde konuştu.

Saldırının ardından Manchesterlı çok sayıda İngiliz ünlü de sosyal medya hesapları aracılığıyla paylaşımlarda bulundu.
İsmi Manchester United takımı ile özdeşleşmiş olan ünlü futbolcu David Beckham, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Bir baba ve insan olarak, bu olanlar beni derinden üzdü. Düşüncelerim bu trajediden etkilenenlerle birlikte” dedi.
Ünlü rock müzik grubu Oasis’in solisti Liam Gallagher ise, “Manchester’da olanlar karşısında tamamen dağılmış durumdayım, şok içindeyim” yorumunu yaptı.
The Smiths grubunun gitaristi Johnny Marr da yaptığı paylaşımda, “Manchester tek yürek” dedi.
Manchester’dan çıkan en ünlü gruplardan olan Joy Division’ın kurucuları arasında yer alan Peter Hook ise yaptığı paylaşımda, kızının Ariana Grande konserinde olduğunu açıklayarak, “Kızım konserden eve sağ salim döndü” dedi.

İngiltere Terörle Mücadele Polisi, Manchester Arena patlamasının görgü tanıklarının ve ellerinde video ya da görüntü olan kişilerin soruşturmaya yardımcı olmak için kendileriyle temasa geçmesini istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manchester’da meydana gelen intihar saldırısını kınadı. İstanbul Üniversitesi’nde katıldığı mezuniyet töreninde konuşan Erdoğan, Türkiye’nin Britanya halkının acısını paylaştığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter’dan attığı İngilizce mesajlarda, “Manchester’daki saldırıyı şiddetle kınıyoruz ve en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Türkiye ve İngiltere, terörizmle kararlı ve ortak mücadeleyi tüm alanlarda sürdürecektir” dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, güvenlik toplantısının ardından gazetecilere bir açıklama yaptı.
May, saldırıyı bir kişinin gerçekleştirdiğini söyledi ve bunun bugüne kadar İngiltere’nin kuzeyini hedef alan “en kötü saldırı” olduğunu belirtti.
İngiliz başbakan ayrıca, saldırganın kimliğinin tespit edildiğini ancak soruşturma devam ettiği için şu aşamada bunun açıklanmayacağını da sözlerine ekledi.
May, “menfur terör saldırısı” olarak tanımladığı patlamada, hayatını kaybeden 22 kişinin arasında çocukların da bulunduğunu ifade etti.
May, “Tehdit seviyesi ciddi olarak değerlendirilmeye devam ediyor. Bu da yeni bir terör saldırısının gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteriyor” dedi.

Manchester Bölgesi Emniyet Müdürlüğü, saldırıyla bağlantılı olduğu şüphesiyle 23 yaşında bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı. “Manchester Arena’ya dün akşam düzenlenen korkunç saldırıyla ilgili devam eden soruşturma kapsamında, Manchester’ın güneyinde 23 yaşında bir erkeğin gözaltına alındığını teyit edebiliriz.”
Manchester Bölgesi Emniyet Müdürlüğü

Reuters haber ajansı, saldırıyı Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) üstlendiğini bildirdi. Reuters, IŞİD’in Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, saldırının konser salonuna yerleştirilen patlayıcı düzenekle gerçekleştirildiğini belirtti.

İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth, Manchester saldırısı ile ilgili yayımladığı açıklamada, tüm ülkenin yaşanan ölümler ve yaralanmalar nedeniyle şok içinde olduğunu söyledi ve “saldırıyı” barbarca olarak tanımladı. Kraliçe yayımladığı mesajda şunları söyledi:

“Bu korkunç olaydan etkilenen tüm ailelere ve yakınlarını kaybedenlere derin üzüntülerimi sunarken bütün herkes adına konuştuğumu biliyorum.
Tüm acil durum çalışanlarına hızlı müdahaleleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Ve son olarak Manchester halkına, bu barbarca eylem karşısında gösterdikleri insanlık ve duyarlılık nedeniyle takdirlerimi iletiyorum”
Manchester saldırısı dünya liderleri tarafından da kınanıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, “böyle neşeli bir pop konserinin, insan öldürmeye mekan seçilmiş olmasını akıl almıyor” derken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kınadığı saldırıyı, “insanlık dışı bir suç” olarak tanımladı.

BBC muhabiri Danny Shaw, BBC’nin edindiği bilgilere göre saldırganın İngiliz vatandaşı veya İngiltere’den biri olduğunu belirtti. Shaw, bu bilginin henüz yetkililer tarafından teyit edilmediğini belirtti.

Manchester’da gerçekleştirilen saldırı sonrası hastaneye kaldırılan 59 yaralı arasında 16 yaşından küçük 12 kişinin olduğu açıklandı.
Ambulans servisinin başı olan David Ratcliffe yaptığı açıklamada, 12 çocuğun Manchester Kraliyet Çocuk Hastanesi’ne kaldırıldığını söyledi.
Kentinin sağlık kurumlarından birinin yöneticisi olan Jon Rouse ise, “Saldırıda yaralanan birçok kişinin durumunun “çok, çok ciddi” olduğunu, çok sayıda kişinin de uzun süre hastanede kalacak tıbbi koşullarda olduğunu ifade etti.

Almanya ve Ukrayna’daki İngilitere büyükelçiliklerinin önüne çiçekler bırakıldı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki İngiliz elçiliği
Almanya’nın başkenti Berlin’deki İngiliz elçiliği

Manchester’da hayatını kaybedenler için Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Avrupa Komisyonu önünde bulunan 28 Avrupa Birliği bayrağı yarıya indirildi.

BBC Radio 1, bu hafta sonu İngiltere’nin Hull kentinde 50 bin kişinin katılmasının beklendiği iki günlük bir festival düzenleyecek.
Big Weekend (Büyük Hafta Sonu) adlı festival öncesinde konuşan bir BBC sözcüsü, festivalde güvenliğin ilk öncelik olacağını söyledi:
“Polis ve ortaklarımızla birlikte festivale dair her hususu ele alıyoruz.”

İngiltere Futbol Federasyonu Cumartesi günü gerçekleşecek Federasyonu Kupası finali için güvenlik önlemlerinin artırılacağını açıkladı.
Londra’daki Wembley Stadyumu’nda gerçekleşecek karşılama öncesi açıklama yapan bir İngiltere Futbol Federasyonu sözcüsü, “Taraftar güvenliği en önemli önceliğimiz, bu nedenle önlemlerin seviyesini yükselttik” dedi.
Sözcü sözlerine şöyle devam etti: “Tüm taraftarların, güvenlik kontrolleri nedeniyle karşılaşmaya olabildiğince erken gelmesini tavsiye ediyoruz.”

Interpol Manchester ve İngiltere genelindeki polis birimlerine yardım etmekte olduğunu açıkladı.
Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock, “Bunun gibi hızlı ilerleyen soruşturmalarda bilgi akışı hem araştırmalarına devam eden polis birimleri hem de yakınlarına ulaşmaya çalışanlar için hayati öneme sahip. Interpol hem bu aşamada hem de soruşturmanın ilerleyen aşamalarında İngiltere’nin ihtiyaç duyduğu her türlü desteği sağlayacaktır” diye konuştu.

Manchester United futbol takımının teknik direktörü Jose Mourinho yazılı bir açıklama yayınladı:
“Dün geceki trajik olaydan ötürü hepimiz çok üzgünüz. Aklımız ve kalbimiz kurbanlar ve aileleriyle.”
Yarın İsveç’te Ajax takımına karşı mücadele edecek ekibin Portekizli direktörü açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yapmamız gereken bir iş var ve bunu yapmak için İsveç’e gidiyoruz. Her büyük maçtan önce olduğu gibi mutlulukla gidemeyecek olmamız çok yazık. Burada geçirdiğim kısa zamana rağmen biliyorum, Manchester’ın halkı bir olacaktır.”

İngiltere polisi, Manchester Arena saldırısının arkasında 22 yaşındaki Salman Abedi’nin olduğunu açıkladı.
Manchester Emniyet Müdürü Ian Hopkins konuyla ilgili daha fazla bilgi veremeyeceğini söyledi.
BBC’nin ulaştığı bilgilere göre şüpheli Libya kökenli bir aileden ve Manchester doğumlu.

Manchester saldırısında ölen ve yaralananların ailelerine destek olmak için bir kitle fonlama kampanyası başlatıldı. Kampanyaya saatler içinde 8 bin 700’den fazla insanın desteğiyle 273 bin sterlinden fazla para bağışlandı. 300 bin sterlin hedefiyle başlatılan kampanyayı Manchester Evening News organize etmişti.

Manchester’da anmaya binlerce kişi katıldı.