KÜLTÜR: Everything Exhibition

‘Gördüğün her şey olabileceğin bir şey!’. Digi.logue Everything’i sunar: David OReilly’den yeni bir oyun. Sanatçı ve film yapımcısı OReilly, oyuncuların mümkün olduğunca çok varlığı keşfetmesi için interaktif bir dünya yaratıyor. Bu oyunda herşey olabilirsiniz. Sadece bir amacınız olabilir; “var olmak”. İster bir bitkinin içindeki mikrop, ister bir ada, çölde bir deve veya kocaman bir galaksi olun, “Everything” oynadığınız oyunu dijital bir psikodrama’ya dönüştürmeyi amaçlıyor.

Batılılar için Doğu felsefesini yorumlamasıyla tanınan büyük İngiliz filozof Alan Watts’ın ses kayıtları oyunu anlatıyor. İlham verici Erased Tapes Record Label’dan Ben Lukas Boysen & Sebastian Plano tarafından düzenlenen 4 saatlik soundscape ile birleşen Alan Watts’ın tanıdık sesi, oyunun atmosferini genişleterek, ambiant oyuna ve etrafınızı kuşatan soundscape’lere bir yoğunluk katıyor.

Rol playing doğanın kendi içinde nasıl bağlı olduğunu kavramak için güçlü bir araç haline geliyor ve varoluşsal soruları ele alarak oyun oynamayı bir tür meditasyona çeviriyor.

Video oyunlarını bir araç olarak kullanan OReilly, arada kalmış gri alanları sürekli irdeleyerek “oyun oynamak ne anlama gelir?” sorusunu sorarken, popüler video oyunlarının rekabet, başarı ve ödül temeline dayanan kalıbını da kırıyor.

OReilly, oyunun düşünce sistemini Schopenhauer, İtalyan stoacılar Marcus Aurelius & Seneca ve Amerikalı şair Emerson gibi farklı kültürlerden filozoflar üzerinden inşa etmiş. Simulasyon esnasında aniden beliren bu düşünce balonları/metinleri, “bütün bunların anlamı ne?” gibi sorulara cevap ararken, oyuncuya kendini keşfetme ve farkındalık egzersizi yaptırıyor. OReillly sadece hayatı bir oyun gibi tasvir etmekle kalmıyor aynı zamanda da oyun oynanırken farkındalığın da peşinde koşuyor.

Sergiye katılacak konuklar için bir PlayStation kurulumu olacak. Oyunun yanı sıra, David OReilly’nin filmlerinden seçmeler gösteriliyor olacak.

David OReilly’nin filmograsi; RGB XYZ, Octocat Adventures, PLEASE SAY SOMETHING, Black Lake, THE EXTERNAL WORLD, +62814256, HER Video Game Sequences, Adult Swim: CHILDHOOD + BOMB, HEAVEN’S COUNTRYLAND, The Horse raised by Spheres, NDA, Mountain Trailer, Everything – Game Play Film.

“Herşeyin aslında karmaşık bir ritimden ibaret olduğunu fark ettiğiniz bir hayat görüşüne sahip olabilirsiniz. Danslar. İnsan dansı, çiçek dansı, arı dansı ve zürafa dansı. Hepsi böyledir aslında, gördüğümüz herşey caz. Bu dünya kocaman bir orkestradır. Daha ne kadar hızlanabileceğini görmek için çabalar bu orkestra. Bu ritim oyununu daha ne kadar ileriye gidebilir..” Alan Watts