DÜNYA: Salgın durdurulamıyor

Dünya sağlık Örgütü (DSÖ), üç hafta içinde 14 bin 64 kolera vakası tespit edildiğini duyurdu. DSÖ, can kaybının ise 186’ya çıktığını açıkladı.Yemen’de üç hafta önce başlayan kolera salgını neredeyse 15 bin insana bulaştı. İki yıldır aralıksız savaşa sahne olan ülkede 2 milyonu aşkın çocuk açlıkla boğuşuyor, salgının daha fazla yayılmasından korkuluyor.
İç savaş ülkesi Yemen’de başgösteren kolera salgını yayılıyor, hayatını kaybedenlerin sayısı 200’ü bulmak üzere. Başkent Sana, 4 bin 500 vakayla hastalığın en çok etkili olduğu yer. 14 şehirde daha koleraya rastlandı.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, birkaç yıldır silahların susmadığı ülkede 2,2 milyon çocuk gıdaya ulaşamıyor. BM, kolera salgınının açlık çeken çocuklar için büyük tehlike oluşturduğunu aktarıyor.
Ülkede son bir yılda ikinci kez kolera salgını ortaya çıkıyor. Suudi arabistan destekli hükümet güçleriyle, İran destekli Husi isyancılar arasındaki çatışmalarda hastaneler harap oldu, milyonlarca insanın gıda ve temiz suya erişimi kesildi.
Çalkantılı yıllar geçiren Yemen, halihazırda fiili olarak üçe bölünmüş durumda. Ülkenin doğusu, orta kesimleri ile Aden ve Taiz’i de kapsayan güneybatı kentlerini Abdurabbu Mansur Hadi kontrol ediyor. Ülkenin batısı neredeyse tamamen İran destekli Husilerin elinde. Bu iki grup, Mart 2015’ten bu yana savaşıyor.
Husilere karşı operasyon yapan Suudi Arabistan’ın saldırılarında 2016 yılı içerisinde yüzlerce sivil öldü. Husiler ile Suudi Arabistan destekli koalisyon arasındaki çatışmaların bilançosu ise, 10 binden fazla ölüm. Ülkenin orta kesimlerinde bir başka güç dikkat çekiyor, El Kaide. Kuzeyden güneye önemli bir bölgeyi kontrol eden terör örgütü, güneybatıya doğru bazı sahil kentlerinde de otorite kurdu.