EKONOMİ: Dövizde son durum

Sakin seyrini sürdüren dolar/TL güne 3.58’in üzerinde başlarken euro/TL 3.90’ın altında.

ABD’nin YPG’ye silah yardımına onay vermesi ile hafta başında TL’de yaşanan ilk satış baskısının sona ermesiyle kurda yaşanan küresel piyasalara paralel seyrin haftanın son işlem gününde de devamı bekleniyor.
Dalgalanmalara karşın kur dün günü 3.59 seviyesinde tamamladı ve bu sabah saat 0851’de güne 3.5830/3.5854 seviyesindeydi. Sepet bazında TL aynı saatte 3.7394/3.7422, euro/TL ise 3.8953/3.8984 seviyesinde.
Bankacılar Türkiye’nin ABD’ye sert olarak nitelendirilebilecek ve ilişkilere kalıcı hasar verebilecek bir tepki göstermediğini bunun da piyasalardaki satış baskısının azalmasında etkili olduğunu, önümüzdeki hafta Erdoğan-Trump görüşmesinin öneminin arttığını belirttiler.
Bugün iç piyasada takip edilecek bir veri gündemi bulunmazken ABD Nisan ayı tüketici enflasyonu verileri, perakende satışlar ve Mayıs ayı öncü Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek.
Bankacılar küresel risk iştahının da desteğiyle dolar/TL’de bu hafta görülen 3.62’li seviyelerin yerini yeniden 3.58-3.59’lu seviyelere bıraktığını belirtiyorlar.
ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin kesin dille karşı çıkmasına rağmen Suriye’nin Rakka kentinin İslam Devleti militanlarından geri alınması için Suriyeli Kürt silahlı grup YPG’ye silah yardımı yapılmasına izin verdi.
Dün kararın açıklanmasının ardından siyasetçilerden konuya ilişkin birçok itiraz gelirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki hafta yapılacak ABD ziyaretinde bu konunun gündeme geleceğine dikkat çekildi, ancak ABD’ye yönelik sert bir söylemde bulunulmadı.
Yurtiçi tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge olan 24 Şubat 2027 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.63 seviyesindeydi. Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.44 seviyesindeydi.

SÖZCÜ