KÜLTÜR: İstanbul’a geliyorlar!

Önemli müzisyenlerden olan Michael Gira’nın önderliğindeki ABD’li deneysel rock grubu Swans, İstanbul’a geliyor. Güçlü performansları ile müzik sahnesine damgasını vuran kült grup Swans, 16 Mayıs’ta Zorlu PSM’de müzik severlerle buluşacak.

70’lerde başlayan, 80’lerin başında etkisini artıran no wave akımının bir parçası olarak kabul edilen Swans, şarkıcı/şarkı yazarı Michael Gira’nın önderliğinde kuruldu. 1982’den 1997’ye kadar dolu dolu bir kariyere imza attıktan sonra müziğe ara veren, ardından 2010’da önemli bir geri dönüşe imza atan grubun ilk 15 yıllık döneminde Gira dışındaki daimi üyeleri Jarboe (klavye, vokal, şarkı yazarı) ve Norman Westberg’dü (gitar). Grubun “Kuğular” anlamına gelen adını Gira, ulaşmayı amaçladığı sound’la açıklıyordu: “Kuğular aksi bir mizaca; ancak büyüleyici bir güzelliğe sahip yaratıklar.”

Joy Division başta olmak üzere post-punk akımının öncülerine benzetilse de caz ve blues ağırlıklı bir sound’a sahip grubun şarkı sözlerinde ise Gira’ya ilham kaynağı olan isimler Jean Genet ve Marquis de Sade. İlk albümü Filth’i 1983’te yayınlayan Swans, ara vermelerine kadar olan süreçte toplam 10 stüdyo albümünü hayranlarıyla buluşturdu.

Swans dağıldıktan sonra yola Angels of Light adlı grubu kurarak devam eden Michael Gira, yaklaşık 13 yıllık bir aradan sonra Swans’ı yeniden toplama kararını bir gün sahnede Angels of Light parçalarından The Provider’ı çalarken aldığını söylüyor: “Bir anda Swans’ı tekrar kurmaya dair bir hisse kapıldım; çünkü ne kadar yoğun ve yüksek bir deneyim olduğunu hatırladım.”

Swans albümüne gerekli maddi desteği alabilmek için I Am Not Insane adlı solo albümünü yayınlayan Gira, yola da 2010’dan bu yana Jarboe’suz devam ediyor.

Yeniden bir araya geldikten sonra Swans’ın yayınladığı ilk albüm, My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky’dı (2010). Dünyaca ünlü müzik sitesi Pitchfork’un yaptığı 2010-2014 Arasında Yayınlanan En İyi 100 Albüm listesinde de Swans’ın iki albümü yer alıyordu; The Seer (2012) ve To Be Kind (2014). Swans, 14. ve şimdilik son albümü The Glowing Man’i ise 2016’da Young God Records ve Mute Records etiketiyle yayınladı.