KÜLTÜR: 10’uncu yaşında

Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı 10’uncu yaşında. Vakıf, çocuk ve gençlik edebiyatına nitelikle eserlerin kazandırılması amacı ile Gülten Dayıoğlu ve ailesi tarafından kurulmuştur. 2007 yılında kurulan vakıf, her sene verdiği Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ödülleri ile yazarları teşvik etmektedir. Ödül kazanan eserler, Altın Kitap tarafından basılıyor. Bu sene Gamze Pat Beğenilmiş ödülün sahibi oldu. 13 Mayıs 2017’de vakfın 10.yaş kutlaması için düzenlenen törende, ödül sahibine takdim edilecek.

Gülten Dayıoğlu kimdir?

1935 yılında Kütahya” nın Emet ilçesinde doğan Gülten Dayıoğlu, Öğrenimimin bir bölümünü Anadolu”nun çeşitli yerlerinde yaptı. İstanbul’da Atatürk Kız Lisesini bitirdi. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okudu. Dışardan sınavlara girerek ilkokul öğretmeni oldu. On beş yıllık hizmetten sonra 1977 yılında istifa ederek öğretmenlikten ayrıldı. Halen yoğun biçimde yazmayı sürdürmekte.

Yazma eylemi paralelinde, Türkiye’nin dört bir yanında , Okullar, Sivil Toplum Örgütleri , çeşitli kültür kuruluşları , Belediyeler vb. tarafından düzenlenen söyleşi ve imza günlerine katılarak, okuyucularıyla buluşuyor. Ülke çapında ,Eğitim Fakültelerinde eserleri yüksek lisans ve doktora tezlerine konu olmakta.

Roman, öykü, radyo televizyon oyunları yanında, yurtdışındaki işçi çocuklarının eğitim ve öğretim sorunları ile ülkemizdeki ilköğretim düzenini irdeleyen araştırmaları var. 1965’den beri zaman zaman bu konuları -CUMHURİYET : ( 1965-1967) ve MİLLİYET: (1967…..87..) gazetelerinde yazdı. Halen çeşitli dergilerde söyleşileri yayınlanmakta.

Yurtiçi ve yurtdışında katıldığı çeşitli oturumlarda, eğitim öğretim sorunları ve ÇOCUK-GENÇLİK EDEBİYATI ile ilgili olarak ,elliyi aşkın bildiri sundu. Eserlerinin bir bölümü ,çeşitli kurumlarca ödüllendirilmiştir. Bir bölümü de yabancı dillere çevrilmiştir.