EMLAK: Apartmanda evcil hayvan bakımı

Şehirleşmenin gelişmesiyle evcil hayvanlarda apartman dairelerinde yaşamaya başladı. Evinde hayvan besleyen pek çok kişi apartmanda bir takım zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Evcil hayvanı olanlar için, evcil hayvan ve apartmanda yaşam hakkında bilgileri derledik.

Hem evcil hayvan sahiplerinin hem de apartmandaki komşuların uyumlu bir şekilde yaşayabilmesi için bir takım yasal kurallar bulunmaktadır. 2004 yılında AB Uyum Yasaları’na göre düzenlenen Hayvanları Koruma Kanunu’na göre, tüm hayvanlar barınma, korunma gibi haklara sahiptir. Apartmanda yaşayanlardan hayvan besleyenler, tüm sorumlulukarını yerine getirmelidirler. Böylece apartmanda evcil hayvan besleyebilirler. Evcil hayvanın doğal sesi ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde tüy dökmesi dahilinde apartmanda oturanların şikayetçi olma hakkı yoktur.

Ancak, her apartmanın düzenlenmiş imzalı yönetim planı bulunmaktadır. Bu plana göre, eğer evcil hayvan beslemek yasak ise, türü ne olursa olsun evcil hayvan beslenemez. Aksi takdirde apartmanda yaşayanların şikayet etme hakları vardır. Eğer apartman yönetmeliğinde böyle bir madde yoksa, apartmanda beslenen hayvanların komşuların yaşam alanlarına herhangi bir tehdit oluşturması dahilinde şikayetçi olabilirler ama belediye ekiplerinin hayvanları alıkoyma hakları yoktur. Sadece hayvan sahibini uyarabilirler.

5199 sayılı kanunun 3. maddesine göre, tüm köpek ırkları, evcil kediler, kafes kuşları, küçük kemirgenler, akvaryum balıkları ve sürüngenler “ev ve süs hayvanı” olarak tanımlanmıştır. Yasaklı olan türler apartmanlarda beslenemez. Evcil hayvan sahibi olanların üstlerine düşen sorumlulukları vardır. Hayvanın beslenmesi, tuvalet ihtiyacı, barınma, veteriner kontrolünde bulunması gerekmektedir.