TURİZM: Tarihi saray yenileniyor

İstanbul denince akla ilk gelenlerden biridir Topkapı Sarayı. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği saray, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kalan en etkileyici yapılardandır. İstanbul’un en güzel yerinde konumlanmış olan Topkapı Sarayı, hem tarihi hem de turizm açısından çok önemli bir yere sahiptir.

Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı

Geçen aylarda duvarlarında, kubbelerinde derin yarıkların oluştuğu, Sarayburnu tarafına doğru zemininde kayma tespit edilen sarayda kapsamlı bir restorasyon gerçekleştiriliyor.

Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, toplam maliyetin 220 milyon lirayı bulacağı Topkapı Sarayı Müzesi’nde yapılan restorasyon çalışmaları hakkında yaptığı açıklamada, ‘‘Topkapı Sarayı Müzesi’nde şu anda Seferli Koğuşu, Fatih Köşkü, Kilerli Koğuşu, III. Ahmed Kütüphanesi, Harem 1-2-3. etaplar, Beşirağa Camisi, Matbah-ı Amire Koğuşları, Gülhane Hastaneleri, Askeri Depolar ve arkasındaki İstinat duvarları, Sur-i Sultani 1. etap restorasyonları devam ediyor’’ dedi. Saray yapılarının bütüncül projelerinin hazırlandığını, güvenlik sistemleri kurulumunun sürdüğünü, avlu ve bahçelerin peyzaj çalışmalarının da yapıldığını belirten Bakan Avcı, “Bu, Topkapı Sarayı tarihinde gerçekleştirilen en kapsamlı restorasyon, konservasyon, teşhir ve tanzim projesidir” ifadelerini kullandı.

Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı