DÜNYA: Bomba ihbarı!.. Rusya’da metrolar kapatıldı

Rusya’da olağanüstü hal devam ediyor. St. Petersburg’da ihbarlar var, metro istasyonu kapatıldı. Rusya bugün bir kez daha alarma geçti, isimsiz bomba ihbarları patlamanın gerçekleştiği Sennaya Meydanı istasyonunu kapatılmasına neden oldu. Metroyu cehenneme çeviren bombayı yerleştiren erkek şüpheli, Kırgızistan vatandaşı çıktı. 1995 doğumlu saldırganın ismi Ekbercan Celilov.
Rusya’nın en büyük ikinci kenti St. Petersburg’da 11 can kaybına yol açan terör saldırılarının ardından, bugün bir kez daha alarm verildi. İsimsiz bomba ihbarları gelince saldırının gerçekleştiği Sennaya Meydanı metro istasyonu kapatıldı. haberi Reuters haber ajansı son dakika olarak duyurdu.
Öte yandan, saldırganlardan birinin ismi açıklandı. Kırgızistan gizli servisi, 1995 doğumlu Ekbercan Celilov’un saldırıyı düzenlediğini duyurdu. Celilov’un fotoğrafları İngiliz basını tarafından yayınlanmıştı ancak Kazakistan doğumlu olduğu belirtilmişti.
Rus medyasına bugün yansıyan haberlerde ise, dün akşamüstü güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıkan şüphelinin yanında bir de kadın olduğu belirtiliyor. TASS haber ajansına göre, Orta Asyalı bir erkek ve bir kadının saldırıyı düzenlediği doğrulandı. Haber ajansına konuşan bir güvenlik kaynağı, “Polisin gözüne kamera kayıtlarını izlerken takıldılar. Kimlikleri belirlendi” dedi.
Saldırıyı henüz üstlenen yok ancak olağan şüpheli terör örgütü IŞİD. IŞİD, Moskova yönetiminin Suriye’deki operasyonları nedeniyle üyelerine Rusya’ya saldırmaları çağrısında bulunmuştu. Ayrıca, örgütün iki hafta önce bastırdığı bir afişte ‘Rusya’yı yakacağız’ ifadeleri yer almıştı.
Resmen ‘terör’ saldırısı olduğu açıklanan olayın ardından Rusya lideri Vladimir Putin tüm güçleriyle saldırıyı aydınlatacaklarını söylemişti. Akşam saatlerinde saldırının gerçekleştiği metro istasyonuna çiçek bırakan Putin, her ihtimalin araştırıldığını söyledi. Başta Türkiye birçok ülkeden taziye ve başsağlığı mesajları alan Putin’i akşam arayanların arasında ABD Başkanı Donald Trump da vardı.
St. Petersburg kentindeki Sennaya Meydanı ve Teknoloji Enstitüsü metro durakları arasında vagona çanta içinde yerleştirilen bomba patlamıştı. Metroyu cehenneme çeviren saldırıda 11 kişi yaşamını yitirmiş, 45 yaralı ise hastanelere taşınmıştı. Metroda bulunan 1200 kişi de kısa sürede tahliye edildi.
Metroda bulunan bir başka bomba ise, etkisiz hale getirilmişti. Rus istihbarat servisi FSB, etkisiz hale getirilen el yapımı bombanın parça tesirli olduğunu doğruladı. Açıklamada, “El yapımı bombada şarapnel parçaları bulundu” denildi.
St. Petersburg’la en büyük dayanışma mesajı Avrupa’dan değil, İsrail’den geldi. Tel Aviv Belediyesi, belediye binasını Rusya bayrağının renklerine boyadı.
Bugüne kadar birçok kez sembolik binalarını terör saldırısına hedef olan ülkelerin bayraklarına boyayan Avrupa başkentlerinden St. Petersburg için benzer bir adım gelmedi. Sosyal medya kullanıcıları, Avrupa ülkelerini yoğun şekilde eleştirdi.
Üç günlük yas ilan edilen ülkede, birçok kentte saldırıda yaşamını yitirenler anılıyor. Birçok Moskovalı, Kremlin Sarayı’nın duvarına çiçekler bıraktı. Öte yandan, uluslararası ajansların geçtiği fotoğraflarda, Kızıl Meydan’da polis ekiplerinin çanta kontrolü yaptığı görülüyor.
Patlama sırasında metroda olanlar, yaşadıklarını uzun süre unutamayacağa benziyor. Natalya Kirillova, “Arkama dönüp baktığımda çok sayıda kişinin yerde yattığını gördüm. Ölü bedenler vardı. Korkunçtu. Alanı terkettiğimizde kanlar içinde çok sayıda kişiyi çıkardıklarını gördüm. Bir kadın vardı, bütün yüzü ve burnu çok derin yaralanmıştı” cümleleriyle tanık olduklarını anlattı.