DÜNYA: Atatürk olsa ‘Hayır’ derdi

Alman Bild gazetesi, Türkiye’deki referandum hakkında flaş haber yayımladı. Alman Bild gazetesi, 16 Nisan referandumuna ilişkin haberinde hem Türkçe ve de Almaca “Atatürk olsa HAYIR derdi” başlığını kullandı.

Alman Bild gazetesi
Alman Bild gazetesi

Gazete, üçüncü sayfasından kapsamlı bir şekilde işlediği referandum haberini okuyucularına iki dilde sundu.
Haberde, Essen Üniversitesi Türkiye uzmanı Burak Çopur’un “Atatürk yaşasaydı ‘hayır’ derdi, çünkü o otoriterdi, fakat totaliter değildi. Atatürk, bazıları oldukça sert olan bazı uygulamalarıyla ilk demokratik reformları hayata geçirmiş, ayrıca din ve devlet işlerini birbirinden ayırmıştı. Erdoğan’ın reformlarıyla bunlar tersine çevrilmek isteniyor” sözlerine yer verdi.

Alman Bild gazetesi
Alman Bild gazetesi

Anayasa değişikliğinin maddelerini ise, Almanlara Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier üzerinden aktardı. Bild, “Almanya’da böylesi bir referandum olsaydı, ülkenin görüntüsü nasıl olurdu” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Cumhurbaşkanı Steinmeier Şansölye’yi ve tüm bakanları görevden alırdı. Akabinde kendisinin atadığı SPD’li danışmanlarıyla iktidarı devralır ve Federal Meclis’te de kendi partisiyle baskınlık kurmaya çalışırdı. Cumhurbaşkanı ülkeyi kararnamelerle yönetir, SPD’li Meclis’e ise sadece bunları onaylamak kalırdı. Bu durumda Federal Anayasa Mahkemesi’ne de ağırlıklı olarak Steinmeier destekçileri yerleştirilmiş olurdu. Bu yüzden Karlsruhe’den de herhangi bir itirazın gelmesi beklenmezdi…”

Kaynak: SÖZCÜ