GÜNDEM: TRT’den açıklama

TRT, Euronews’ten ayrılması hakkında açıklama yaptı. 2009 yılında TRT Euronews’in yüzde 15’ine ortak olmuştu. Daha sonra yapılan satış işlemi ve sermaye artırımının ardından TRT’nin payı yüzde 2.2’ye indi. Bunun ardından kurumu Euronews ile ilişkisini kesme kararı aldı.

TRT'den açıklama
TRT’den açıklama

TRT’nin Euronews’la ilişiğin kesilmesine üzerine yaptığı açıklama şöyle: 2954 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kanunu’nun (Ortaklık Kurulması) başlıklı 37. Maddesinde yer alan (Yönetim Kurulu, Kurumun amaçlarına uygun olmak şartıyla ve Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile gösterilecek esaslar içerisinde, yerli veya yabancı gerçek veya tüzelkişilerle, özel hukuk hükümlerine tabi mahdut mesuliyetli ortaklıklar kurabilir) hükmü uyarınca TRT Kurumu, 28 Nisan 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/14919 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve TRT Yönetim Kurulu’nun 2009/240 sayılı kararı doğrultusunda Euronews SA’ya yüzde 15,70 oranında hisse satın almak suretiyle hissedar olarak katılmıştır.
Bir kamu yayıncısı olan Euronews SA’nın çeşitli ticari gerekçelerle 19 Haziran 2015 tarihli olağanüstü Genel Kurul Toplantısında özel bir şirket olan Media Globe Networks’e TRT’nin itirazlarına rağmen çoğunluk kararıyla sermaye artışı ve buna bağlı hisselerin yüzde 53’ünün satışı gerçekleştirilmiştir. Bu satışın ardından, TRT’nin Euronews SA’daki hisse oranı da yüzde 15.70’ten yüzde 6.64’e gerilemiştir.

TRT'den açıklama
TRT’den açıklama

2016 yılının sonlarına doğru Euronews SA finansal gerekçelerle hisse artırımı ve bunun ardından da yeni bir hissedarı ortaklığa dâhil etme yönünde Genel Kurul’dan yetki almıştır. Bunun neticesinde özel bir medya şirketine (Satış işlemi resmi olarak sonuçlanmadığı ve satış süreci ile ilgili gizlilik kararı alındığı için ismi saklı tutulmaktadır) Euronews SA hisselerinin yüzde 25’inin satış kararı alınmıştır.
Satış işlemleri resmi olarak gerçekleştiğinde, Euronews SA içindeki kamu yayıncılarının hisse oranı yüzde 15’e, TRT’nin hisse oranı ise yüzde 2.12’ye düşmüş olacaktır. Hisse oranındaki bu düşüş ile birlikte TRT, ortaklığa girdiği ilk tarihte Euronews SA’nın en yüksek karar organı olan Denetleme Kurulu’nda sahip olduğu 2 üyeliği de kaybetmiş olacaktır. Dolayısıyla yeni yapılanmada kurumumuz şirketin karar mekanizmalarında temsil edilme hakkını yitirmiştir. Buna bağlı olarak başta yayıncılık olmak üzere tüm idari kararlarda da söz hakkını kullanamayacaktır.

TRT ile Euronews SA arasındaki hissedarlık anlaşmasına esas teşkil eden Türkçe Euronews hizmetinin yapımı ve dağıtımına ilişkin lisans anlaşması da 16 Aralık 2016 tarihinde sonlandırılmıştır. Lisans anlaşmasındaki ilgili madde gereği Türkçe yayınlar Ocak 2018’e kadar devam edecektir.
Belirtilen bu gelişmeler neticesinde Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun Euronews SA adlı uluslararası yayın kuruluşuna ortak olmasına ilişkin 06.04.2009 tarih ve 2009/1419 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürürlükten kaldırılması, bugünkü resmi gazetede yayınlanan 20.02.2017 tarih ve 2017/9958 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanmıştır.

Kaynak: SÖZCÜ