EMLAK: İstanbul’da gayrimenkul durumu

İstanbul’da gayrimenkul yatırımının önemi gün geçtikçe artıyor. Gayrimenkule yatırım yapacaklar için önemli bilgileri derledik. İşte İstanbul Beylikdüzü’ndeki en son gayrimenkul durumu:

Avcılar, Büyükçekmece ve Esenyurt ilçelerinin merkezinde, Marmara Denizi’nin kıyısında bulunan Beylikdüzü; İstanbul’un son 5 yıl içinde en büyük emlak hareketliliği yaşayan semtlerinden biri olarak görülüyor. İlçenin hemen hemen tamamında toplu konut ve büyük emlak projeleriyle inşa edilmiş yapılar bulunuyor. Bölgedeki ev ve arsalar, gayrimenkul yatırımcıları tarafından büyük ilgi görüyor.

İstanbul Beylikdüzü
İstanbul Beylikdüzü

Beylikdüzü’nde Güncel Gayrimenkul Fiyatları ve Amortisman Bedelleri

İstanbul’un en kozmopolit yerleşim alanlarından biri olan Beylikdüzü, kentte çarpık kentleşmenin görülmediği nadir ilçelerden biri olarak biliniyor. Büyük ölçekli konut projelerinin yükseldiği ilçede 10 mahalle bulunuyor. Beylikdüzü’nde 1+1 dairelerin fiyatları 75.000 TL’den başlıyor. Bu dairelerin 650 TL’den kiraya verildiği düşünülürse; İstanbul genelinde ortalama 14 yıl olan amortisman süresinin, Beylikdüzü’nde 10 yıla kadar düştüğü görülüyor. Atatürk Havaalanı’na 13 km uzaklıkta yer alan ilçeye ulaşım, metrobüs ve otobüslerle sağlanıyor. Beylikdüzü-Bakırköy Metro hattının tamamlanmasının ardından ilçedeki gayrimenkullerin daha da değer kazanması ve emlak fiyatları konusunda artış öngörülüyor. İlçedeki eşyalı, lüks stüdyo daireler 127.000 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıkarılıyor. Yeni inşa edilmiş binalardan, 122.000 TL’ye doğalgaz ısıtmalı 2+1 bahçe katı daireler satın alınabiliyor. Toplu ulaşım hatlarına yakın 3+1 dairelerin fiyatları ise 147.000 TL’den başlıyor. Ters dubleks 3+2 daireler 155.000 TL’ye alıcı bulurken; bahçe katı 4+1 daireleri 175.000 TL’ye satın almak mümkün oluyor. Butik projelerdeki lüks 4+1’lerin fiyatı ise 580.000 TL’ye kadar çıkıyor.

Emlak değerlendirme uzmanlarının sektörel rapor ve incelemelerine göre Beylikdüzü’nde arsa sahipleri genellikle arsalarını kat karşılığı inşaat firmalarına vermeyi tercih ediyor. Müstakil parsel tapulu, sahile yakın 111 metrekare arsaların fiyatları 155.000 TL’den başlıyor. Gürpınar mevkinde 278.000 TL’ye 233 metrekare arsalar satın alınabiliyor. Arsa fiyatları imar durumu, lokasyon ve yüz ölçümü gibi kriterlere bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ticari imarlı arsaların bedeli 135.000.000 USD’ı buluyor.

İstanbul Beylikdüzü
İstanbul Beylikdüzü

Beylikdüzü Kira Fiyatları

Bölge raporu incelendiğinde, Beylikdüzü’nde ulaşım imkanlarının gelişmesinin ardından kira fiyatlarının büyük ölçüde arttığı görülüyor. Kiralar; konutların alışveriş merkezlerine, eğitim ve sağlık kurumlarına yakınlık durumuna, binanın yaşına, fiziksel özelliklerine ve oda sayısına göre değişiyor. Öğrenciler ve yalnız yaşayanlar genellikle stüdyo daireleri ve 1+1 daireleri tercih ediyor. Bu tür dairelerin aylık kira bedelleri ortalama 750 TL civarında seyrediyor. Beyaz eşyalı, doğalgaz ısıtmalı 2+1 daireler ise 800 TL’ye kiralanabiliyor. Kalabalık aileler genellikle daha geniş evlere yöneliyor. Toplu taşımaya yakın 3+1 dairelerin kiraları 1.100 TL’den başlıyor. Deniz manzaralı 3+1 dairelerde oturmak isteyenlerin en az 1.850 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Villa tipi 4+1 dairelerin fiyatı ise 4.500 TL’yi buluyor.

Kaynak: MİLLİYET EMLAK