DÜNYA: Saldırganın kimliği belli oldu

Dün İngiltere’nin başkenti Londra, yaşanan saldırı olayında dehşet verici sahnelere tanık oldu. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), örgüt ile bağlantılı haber ajansı Amak üzerinden yayımladığı mesaj ile İngiltere Parlamentosu dışında dün düzenlenen ve saldırgan dahil 4 kişinin öldüğü, 40 kişinin de yaralandığı saldırıyı üstlendi.
IŞİD, saldırıyı “askerlerinden” birinin düzenlediğini duyurdu. Londra Emniyet Müdürlüğü ise saldırganın adının Khalid Masood olduğunu açıkladı.
Saldırının, ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonda yer alan ülkelerin vatandaşlarının hedef alınması çağrısı sonrası düzenlendiği belirtildi.

Polis: Saldırgan Khalid Masood
Londra Emniyet Müdürlüğü 52 yaşındaki Khalid Masood’un İngiltere’nin Kent şehrinde doğduğu açıklandı.
Emniyet, Masood’un son dönemde herhangi bir soruşturmaya maruz kalmadığını fakat geçmişte izinsiz silah bulundurma gibi suçlardan kaydı olduğunu belirtti.
İngiltere Başbakanı Theresa May de dün Londra’daki saldırıyı düzenleyen kişinin İngiltere doğumlu olduğunu ve birkaç yıl önce iç istihbarat servisi MI5 tarafından “radikalleşme” şüphesiyle izlendiğini söylemişti.
Başbakan May Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada, tek başına hareket ettiğini belirttiği saldırganın halen “genel istihbarat resmi içinde bulunmadığını” belirti.
May ayrıca saldırı sonrası 8 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
“Teröristler öfkelerini masum kadın, erkek ve çocuklardan çıkarttı” diyen May, saldırıda yaralananlar arasında 12 İngiliz, Fransız çocuklar, iki Rumen, dört Güney Koreli, bir Alman, bir Polonyalı, bir Çinli, bir Amerikalı ve iki Yunan olduğunu kaydetti.

Ölenlerden biri ABD’li turist
İkisi ağır üç polisin de yaralandığını bildiren May, saldırıda ölen polis memurunu da “bir kahraman” olarak nitelendirdi.
Saldırıda ölenlerden birinin kimliği Kıbrıslı Türk kökenli öğretmen Aysha (Ayşe) Frade olarak açıklanırken, ölenlerden birinin de ABD’li turist Kurt Cochran olduğu açıklandı. Cochran’in eşinin de saldırıda ağır yaralandığı ve hastanede tedavi gördüğü belirtildi.

Birmingham’da baskınlar
İngiliz polisi, dünkü saldırıyla ilgili olarak dün gece Londra ve Birmingham kentlerinde 6 adrese baskın yaptı.
Scotland Yard Terörle Mücadele Birimi Başkanı Mike Rowley, saldırganın diğer ülkelerde görülen şiddet olaylarından etkilenmiş olabileceğini ancak olayın arkasında bir örgüt olduğunu düşünmediklerini söyledi.
Polis de saldırganın kimliğinin belirlendiğini ancak soruşturmanın gidişatının etkilenmemesi için şimdilik gizli tutulacağını açıkladı.

İngiltere Başbakanı May, “Yarın (Perşembe günü) parlamento her zamanki gibi toplanacak. Londralılar her zamanki gibi hayatlarına normal bir şekilde devam edecek. Bu sokaklarda yürüyecekler, hayatlarını normal bir şekilde yaşayacaklar. Hiçbir zaman teröre teslim olmayacağız, kötülüğün ve nefretin seslerinin bizi ayırmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
May, parlamento binası dışında silah sesleri duyulduktan sonra güvenli bir bölgeye götürülmüş, akşam saatlerinde de Downing Sokağı’nda bulunan Başbakanlık Konutu’na geçmişti.

“Londralılar her zamanki gibi hayatlarına normal bir şekilde devam edecek. Hiçbir zaman teröre teslim olmayacağız, kötülüğün ve nefretin bizi ayırmasına izin vermeyeceğiz.”
Theresa May, İngiltere Başbakanı

Ölen polis silahsızdı
Londra Emniyet Müdürlüğü, İngiltere saati ile 14.20’de parlamento binası önünde saldırı düzenlendiği yönünde ihbar aldığını açıkladı.
Saldırgan önce Westminster Köprüsü’nde aracını yayaların üzerine sürdü, sonra parlamento binası dışında bir polisi bıçaklayarak öldürdü.
Hayatını kaybeden 48 yaşındaki polis Keith Palmer’ın silahsız olduğu duyuruldu.
Saldırganın ise polisler tarafından vurularak öldürüldü.

Saldırganın, parlamento binasına yönelmeden önce Westminster Köprüsü’nde araçla yaraladığı kişilerden üçünün polis olduğu bildirildi.
Köprüde yaralananlardan üçü de Fransız öğrenciler.
Bir kadın ise Thames Nehri’nden sağ olarak çıkarıldı.

BBC Politika Editörü Laura Kuenssberg’e konuşan milletvekilleri, saldırı sırasında üç-dört el silah sesi duyduklarını söyledi.
Köprünün bitiminde ise bir araba parmaklıklara çarpmış biçimde duruyordu.

Turistlerin Londra’yı havadan görmek için bindiği dev dönme dolap “London Eye” saldırının ardından durduruldu.
Turistler dönme dolabın kabinlerinde bekletildi.

Parlamento binasına çıkan tüm yollar kapatılırken çok sayıda polis helikopterinin uçuş yaptığını aktarıldı.

Polise ilk müdahale İngiliz milletvekilinden
Saldırıda bıçakla yaralandıktan sonra hayatını kaybeden polis memuruna ilk sağlık müdahalesini Muhafazakar Parti Milletvekili Tobias Ellwood yaptı.
Sağlık görevlileri, polisi kurtarmak için ellerinden geleni yaptıklarını ancak başarılı olamadıklarını söyledi.

Kaynak: BBC Türkçe