DÜNYA: 4 ölü, en az 20 yaralı

İngiltere’nin başkenti Londra, bugün dehşet dakikalara sahne oldu. Londra’da İngiltere Parlamentosu dışında düzenlenen saldırıda biri polis 4 kişi öldü, en az 20 kişi de yaralandı. Polis tarafından vurularak öldürülen saldırgan da ölen dört kişiden biri ve saldırıda tek başına hareket ettiği düşünülüyor. İngiltere Başbakanı Theresa May silah sesleri duyulduğu sırada güvenli bir bölgeye götürüldü. Yaralılardan üçünün Fransız öğrenciler olduğu açıklanırken, bir kadın da Thames Nehri’nden sağ olarak çıkarıldı. Parlamento binası giriş-çıkışa kapatıldı ve çalışmalar askıya alındı.

Theresa May
Theresa May

May: Teröre hiçbir zaman teslim olmayacağız

İngiltere Başbakanı Theresa May, olağanüstü güvenlik zirvesinin (Kobra) ardından Başbakanlık Konutu dışında gazetecilere bir açıklama yaptı.

Theresa May bugünkü olayı “hastalıklı ve ahlaksızca gerçekleştirilen bir terör saldırısı” olarak nitelendirdi.

May ayrıca saldırının bir kişi tarafından düzenlendiğini teyit etti.

İngiltere’nin “ciddi” olan tehdit seviyesinin değişmeyeceğini belirten May, Londra Emniyet Müdürlüğü’nün ilerleyen saatlerde saldırı ile ilgili yeni bir açıklama yapacağını duyurdu.

May, dünyanın en eski yasama organlarından İngiltere Parlamentosu’na düzenlenen saldırının parlamentonun savunduğu ‘demokrasi, özgürlük, insan hakları, hukukun üstünlüğü, özgürlük’ gibi değerleri hedef aldığını söyledi.

Yarın parlamento her zamanki gibi toplanacak. Londralılar her zamanki gibi hayatlarına normal bir şekilde devam edecek. Bu sokaklarda yürüyecekler, hayatlarını normal bir şekilde yaşayacaklar. Hiçbir zaman teröre teslim olmayacağız, kötülüğün ve nefretin seslerinin bizi ayırmasına izin vermeyeceğiz.”
Theresa May
İngiltere Başbakanı

Eyfel Kulesi
Eyfel Kulesi

Eyfel Kulesi’nin ışıkları gece yarısı sönecek

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Eyfel Kulesinin ışıkları yerel saat ile gece yarısında Londra ile dayanışma adına söndürülecek.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, “iki başkent özgürlük için aynı sevgiyi ve demokrasiye aynı bağlılığı” paylaşıyor diyerek kararı açıkladı.

İsrail
İsrail

İsrail’deki Tel Aviv Belediye Binasında ise Birleşik Krallık bayrağının ışıklandırılması gerçekleştirildi.

Donald Trump Jr
Donald Trump Jr

Trump’ın oğlu Londra Belediye Başkanı ile alay etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr, 18 Eylül 2016’da verdiği bir röportajı paylaştığı Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ile alay etti.

Khan, bu röportajda bir önceki gece ABD’nin New York şehrinde gerçekleşen ve 29 kişinin yaralandığı bir saldırı ile ilgili olarak, ‘terör saldırılarının Londra ve New York gibi büyük şehirlerin bir parçası’ olduğunu söylemişti.

Donald Trump Jr ise “Şaka yapıyor olmalısın” dedi.

Erdoğan'dan May'e taziye
Erdoğan’dan May’e taziye

Erdoğan’dan May’e taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Londra’daki saldırı nedeniyle İngiltere Başbakanı Theresa May’e bir taziye mesajı gönderdi.

Erdoğan mesajında, “Türkiye’nin Birleşik Krallık’ın acısını derinden hissettiğini ve paylaştığını vurgulamak istiyorum. Türkiye, uluslararası barış ve güvenliğe en büyük tehditlerden birini oluşturan terörizmle mücadelede dost ve müttefik Birleşik Krallık’la her zaman dayanışma içerisindedir.” ifadelerini kullandı.

‘Yanlış şekilde saldırgan olduğu bildirilen kişi halen hapiste’

İngiltere’de bazı medya kuruluşları saldırganın “Ebu İzeddin” olarak bilinen Trevor Brooks olduğunu açıklamıştı.

Ancak BBC muhabiri Dominic Casciani attığı tweetinde saldırganın Brooks olmadığını birkaç kaynaktan teyit ettiğini belirtti:

“Trevor Brooks saldırgan DEĞİL. Diğerlerinin haberlerine rağmen halen hapiste.”

BBC 8 Ocak 2016’da, Trevor Brooks’un Simon Keeler adlı bir kişi ile birlikte Macaristan’dan sınır dışı edilerek İngiltere’ye gönderildiğini ve iki militanın yetkililere haber vermeden yurt dışına çıkmaktan dolayı iki yıl hapis cezasına çarptırıldığını bildirmişti.


Yaşamını yitirenler için anıt çağrısı
Londra’da parlamento önünde gerçekleşen saldırıda yaşamını yitirenler için bir anıt yapılmasına yönelik pek çok kişi çağrıda bulundu.

Muhafazakar Parti Milletvekili Michael Fabricant da yaşamını yitiren polisin cesaretine yönelik bir anıt yapılması için planlarını duyurdu:

“Ortalık sakinleştiğinde bugün yaşamını yitiren cesur polisimiz için kalıcı bir anıta ihtiyacımız var.

“Anıt polisin yaşamını yitirdiği yere olabildiğince yakın olmalı, sadece hayatını feda etmesini değil bizleri korumak için hayatlarını riske atan bütün polislerin emeklerini anmalı.”


Parlamentoda görüşmeler yarına bırakıldı
Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası’nda bugün yapılması planlanan tüm oturumlar yarına ertelendi.

‘İki yaralının durumu kritik’

BBC’nin Newsnight programının politika editörü Chris Cook , attığı tweetinde King’s College Hastanesi’nin açıklamasını paylaştı:

“15:52’de önemli bir olayın içine girdik. Toplamda 8 hasta geldi. İkisinin durumu kritik, altısının durumu stabil. 6’sı erkek, 2’si kadın. Tedavileri devam ediyor. 8’i de hala hastanede.”

Londra’daki saldırıdan fotoğraflar






Kaynak: BBC Türkçe