SİYASET: Bakan Çavuşoğlu açıklama yaptı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’de önemli açıklamalar yaptı. Çavuşoğlu, ABD’de yaptığı açıklamada FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi ile ABD’nin PYD’ye desteği konularının, Türk-Amerikan ilişkilerini gölgeleyen ve çözülmesi gereken iki husus olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu ayrıca FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesiyle ilgili olarak ABD Adalet Bakanı Sessions’a, içinde yeni belgelerin bulunduğu bir dosya ilettiği bilgisini vererek, Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetine bir kez daha vurgu yaptı.

Bakan Çavuşoğlu, başkent Washington’da Ulusal Basın Kulübünde Turkish Heritage Organization (THO) tarafından düzenlenen “Türkiye-ABD Stratejik Ortaklığı: Geleceğe Bakmak” başlıklı panele katıldı.

Çavuşoğlu, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesiyle ilgili olarak ABD Adalet Bakanı Sessions’a, içinde yeni belgelerin bulunduğu bir dosya ilettiği bilgisini vererek, Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetine bir kez daha vurgu yaptı.

“FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi” ile “ABD’nin terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye desteği”nin, Türk-Amerikan ilişkilerini gölgeleyen ve çözülmesi gereken iki husus olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, yeni yönetimin bu konularda daha uzlaşmacı bir tavır içinde olacağına inandığını dile getirdi.

Çavuşoğlu, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral H.R. McMaster ile gün içinde yaptığı görüşmede “ABD’nin PYD’ye desteği konusunu” gündeme getirdiğini ve “sadece DEAŞ ile savaşıyor diye bir terör örgütüne meşruiyet verilemeyeceğini” anlattığını ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu açıklama yaptı
Bakan Çavuşoğlu açıklama yaptı

“Türk-Amerikan ilişkilerini yeniden canlandırabiliriz”

“Elbette ki yeni yönetimle çalışmaya kararlıyız ve Türk-Amerikan ilişkilerini ve iş birliğini yeniden canlandırabileceğimize inanıyoruz.” diyen Çavuşoğlu, bölgedeki mevcut meselelerin beraberinde dünyayı tehdit eden düzensiz göç, gıda güvensizliği, zenofobi (yabancı korkusu-nefreti), İslamofobi, antisemitizm, ırkçılık ve köktencilik gibi birçok soruna da yol açtığına değindi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Avrupa’daki ana akım partilere, aşırı sağ partilerin yükselişte olduğunu ifade ederek, Avrupa’nın asli değerlerine her zamankinden daha fazla sahip çıkmaları tavsiyesinde bulunduk.” diye konuştu.

Kıbrıs konusunda gelinen noktayı da değerlendiren Çavuşoğlu, bunun son bir fırsat penceresi olarak iyi okunması gerektiğini belirtti. Kıbrıs’taki meselenin çözülmesinin de tek başına Doğu Akdeniz’de güvenliği sağlamaya yetmeyeceğini kaydeden Çavuşoğlu, Suriye eksenli güvenlik açığının hala çok önemli bir sorun alanı olarak varlığını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: MİLLİYET