SAĞLIK: Sahte parfüm kanser ediyor

Basında, polisin sahte parfüm üretip satanlara yönelik operasyonları sık sık haber oluyor. Dün İstanbul Bağcılar’da düzenlenen operasyonda da 30 bin şişe sahte parfüm ele geçirildi. Sahte parfümler orijinallerinden çok daha ucuza satılıyor, belki de tüketici fiyatı nedeniyle bu ürünleri tercih ediyor. Ancak sahte parfümler kansere dahi neden olabiliyor.

Sahte parfümler her yerde satılıyor, orijinallerinden neredeyse ayırt edilemiyor. Ancak ucuza bakım pahalıya mal oluyor.

Sahte parfümlerin kanser başta olmak üzere pek çok zararlı etkisi olduğunu belirten Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Zerrin Baysal, “Özellikle içinde paraben, ağır metaller, petrol ürünleri içeren ürünler söz konusuysa bunların kanser yapıcı özelliklerinden de bahsetmek lazım. Bu içeriklerin uzun süre vücuda maruziyetinin hücrelerin kansere dönüşümü açısından kolaylaştırıcı etkiye sahip olduğu bilinmektedir“ dedi.

Sahte parfümler uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.

Ciltteki tahribatı ilk kullanımdan itibaren gözlemlemenin mümkün olduğunu dile getiren Dr. Baysal, “İlk bulgu olarak kızarıklık, kaşıntı, pullanma tarzında, bazen su yanığı kabarcıkları tarzında etkiler verebilir. İlerleyen zamanlarda deri üzerinde oluşan ve tedaviye de çok mahal vermeyen lekeler gelişebilir“ dedi.

PARFÜM ALIRKEN BUNLARA DİKKAT

Uzmanlara göre orijinal parfümler de çok masum değil.

Uzm. Dr. Zerrin Baysal bu konuda, “Sahte olmayan bir parfümün bile solunum alerjisi olan kişilerde solunum sıkıntısı yaptığı zaten bilinmekte. Astımı, bronşiti olan bir insanın bırakın parfüm sıkmayı, parfümlü ortamda olması bile nefes darlığına yol açabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Bir parfümün orijinal ya da sahte olduğunu ayırt etmek ise zor.

Parfümleri, güvenilir mağazalardan temin etmek ve etiket fiyatının çok altında satın almamak önem taşıyor.

Kaynak: NTV