KÜLTÜR: İstanbul Film Festivali programı

İKSV tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin programı açıklandı. Türkiye’nin en büyük uluslar arası sinema etkinliği 36. kez sanatseverlerle buluşuyor.

Türkiye ve dünya sinemasının en nitelikli ve başarılı örneklerinden, yıldız oyuncular ve usta yönetmenlerin ağırlanacağı 36. İstanbul Film Festivali, bu yıl 5-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

36. İstanbul Film Festivali, dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, usta yönetmenlerin son filmlerinden yeni keşiflere ve gizli hazinelere yine 186 uzun metrajlı ve 17 kısa filminden oluşan zengin programıyla festival takipçileriyle buluşacak. Festival kapsamında, 11 gün boyunca, 21 bölümde 61 ülkeden 207 yönetmenin toplam 203 filminin gösteriminin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetlerden konserlere ve özel etkinliklere sinemayla dolu günler yaşanacak.

İstanbul Film Festivali programı
İstanbul Film Festivali programı

Festival programı ve etkinlikleriyle ilgili ayrıntılı bilgileri aktaran İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, Altın Lale Uluslararası Yarışma, Altın Lale Ulusal Yarışma, FACE Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yer alacak filmleri açıkladı.

FESTİVAL FİLMLERİ, 9 SALONDA SERGİLENECEK
İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas Sineması, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi ve İtalyan Kültür Merkezi, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s (iki salon), Levent’te Cinemaximum Kanyon ve Kadıköy’de Rexx Sineması (iki salon) olmak üzere 9 salonda yapılacak.
Festival gösterimleri 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30’da yapılacak. Festivalin gece yarısı gösterimleri, 7 ve 8 Nisan’da yine 24.00’da yapılacak. Ayrıca 11 ve 12 Nisan’da 19.00 ve 21.30 seansları Zorlu Center Cinemaximum’da gerçekleştirilecek.

SİNEMA ONUR ÖDÜLLERİ
SİNEMA ONUR ÖDÜLLERİ

SİNEMA ONUR ÖDÜLLERİ
İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl Yeşilçam’ın en üretken senaristlerinden Barış Pirhasan, doğal ve incelikli oyunculuğuyla izleyenlerde unutulmaz yüzlerinden Selma Güneri, değerli sinema ve tiyatro oyuncusu Macit Koper, Yeşilçam’ın altın döneminden günümüze uzanan, filmografisiyle sinemamızın görsel diline önemli bir katkısı olan usta görüntü yönetmeni Çetin Tunca’ya takdim edilecek. Ödüller 4 Nisan Salı akşamı TİM Maslak Show Center’da yapılacak 36. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde verilecek.

Festivalin ‘Sinema Emek Ödülü’ ise Kasım 2016’da kaybettiğimiz, değerli eğitmen ve sinefil Mithat Alam’a verildi. Sinema tutkusunu paylaşmak ve yeni kuşaklara aktarmak adına kurduğu Mithat Alam Film Merkezi’yle ülkemizin kültür ortamına benzersiz katkılarından dolayı, Mithat Alam, festivalin “Sinema Emek Ödülü”ne layık görüldü.

IAN MCKELLEN
IAN MCKELLEN

ONUR KONUĞU IAN MCKELLEN
Richard III, Gods and Monsters, Yüzüklerin Efendisi serisi ve X-Men filmlerindeki rolleri ile akıllara kazınan, sinemanın en sevilen oyuncularından Sir Ian McKellen İstanbul Film Festivali’nin Onur Ödülü’nü almak üzere, British Council işbirliğiyle festivalin konuğu olacak.

4 Nisan Salı akşamı düzenlenecek Açılış Töreni’nde ödülünü alacak olan Ian McKellen İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek olan Richard III’ün Beyoğlu Atlas ve Kadıköy’de Rexx’teki gösterimlerine da katılarak sinemaseverlerle buluşacak. McKellen, 7 Nisan Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi’ndeki festival sohbetinde de hayranlarıyla bir araya gelecek.

İstanbul Film Festivali
İstanbul Film Festivali

ALTIN LALE ULUSLARARASI YARIŞMA
İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, sinemaya yeni bakışlar temasını izleyen filmler yarışıyor. 36. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma bölümünde 11 ülkeden 13 film yer alıyor.

İKSV’nin eski yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Film Festivali’nin kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25.000 avroluk para ödülüyle destekleniyor. Bu ödülün 10.000 avrosu Altın Lale’nin sahibi olacak filmin yönetmenine, 10.000 avrosu filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5.000 avrosu ise Jüri Özel Ödülü’nü kazanacak filmin yönetmenine verilecek.
Reha Erdem başkanlığındaki Uluslararası Altın Lale jürisinde yönetmen Syllas Tzoumerkas, senarist ve yapımcı Katayoon Shahabi, sinema yazarı Boyd Van Hoeij ve yönetmen Gabe Klinger yer alıyor.

ALTIN LALE ADAYLARI
ALTIN LALE ADAYLARI

ALTIN LALE ADAYLARI
Bu Ülke Bizim / This is Our Land / Lucas Belvaux (Fransa-Belçika)
Benim Mutlu Ailem / My Happy Family / Nana Ekvtimishvili, Simon Gros (Gürcistan-Almanya-Fransa)
Duvarlar Arasında / In Between / Maysaloun Hamoud (İsrail)
Elleri Olmayan Kız / The Girl Without Hands / Sébastien Laudenbach (Fransa)
Cinsler / Weirdos / Bruce McDonald (Kanada)
Lady Macbeth / William Oldroyd (İngiltere)
Zer / Kazım Öz (Türkiye-Almanya)
Ornitolog / The Ornithologist / João Pedro Rodrigues (Portekiz-Fransa-Brezilya)
Manifesto / Julian Rosefeldt (Almanya-Avustralya)
93 Yazı / Summer 1993 / Carla Simon (İspanya)
Ev / Home / Fien Troch (Belçika)
Kasting / Casting / Nicolas Wackerbarth (Almanya)
Hayvanlar / Animals / Greg Zglinski (İsviçre-Avusturya-Polonya)

SİNEMADA İNSAN HAKLARI: FACE AVRUPA KONSEYİ SİNEMA ÖDÜLÜ
Avrupa Konseyi işbirliğiyle 11 yıldır dünyada sadece İstanbul Film Festivali’nde verilen FACE Avrupa Konseyi Sinemada İnsan Hakları Yarışması bu yıl da devam ediyor. FACE Ödülü, Avrupa Konseyi ve Eurimages fonunun da ortak destek olduğu 10.000 avro para ödülü ve bir heykelcikten oluşuyor. FACE Jürisi’nde oyuncu ve yönetmen Derya Durmaz, Avrupa Konseyi Sözcü ve Basın Danışmanı Can Fişek, senarist ve yönetmen Jo Sol ve Eurimages fonu proje yöneticisi Susan Newman-Baudais yer alacak.

ALTIN LALE ULUSAL YARIŞMA
Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2016-2017 sezonunda tamamlanan 12 film yarışacak. Bu yıl yarışmadaki 10 filmin dünya prömiyeri, birinin ise Türkiye prömiyeri yapılacak.
Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek.
En İyi Film 150.000 TL, En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu da 10.000’er TL ile ödüllendirilecek. Bu yıl da Onat Kutlar anısına verilecek Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmin yapımcısına 50.000 TL verilecek. Türk Tuborg A.Ş. ise En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen isme 50.000 TL takdim edecek.

36. İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanlığını, psikolojik gerilimden kara komedi ve kostümlü dram gibi geniş bir yelpazede sinema ve TV alanlarında çeşitli yapımlara imza atan Yağmur Taylan ve Durul Taylan üstlenecek. Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri ise oyuncu Nejat İşler, roman, öykü, tiyatro yazarı Sema Kaygusuz, görüntü yönetmeni Emre Erkmen ve kurgucu Çiçek Kahraman olacak.

Altın Lale Ulusal Yarışma Bölümünde yer alan filmler;

Altın Lale Ulusal Yarışma Bölümünde yer alan filmler;
Altın Lale Ulusal Yarışma Bölümünde yer alan filmler;

Taş / Orhan Eskiköy
İşe Yarar Bir Şey / Pelin Esmer
Mahalle / Buğra Gülsoy, Serhat Teoman
Bütün Saadetler Mümkündür / Selman Kılıçaslan
Zer / Kazım Öz
Kaygı / Ceylan Özgün Özçelik
Mavi Sessizlik / Bülent Öztürk
Sarı Sıcak / Fikret Reyhan
Murtaza / Özgür Sevimli
Martı / Erkan Tunç
Tereddüt / Yeşim Ustaoğlu
Kırık Kalpler Bankası / Onur Ünlü

ULUSAL BELGESEL YARIŞMASI
İstanbul Film Festivali’nin belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla düzenlediği Ulusal Belgesel Yarışması’nda 10.000 TL değerinde En İyi Belgesel Ödülü verilecek. Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi’nde yönetmenler Federica Di Giacomo, Ayşe Polat, Lusin Dink yer alıyor. Gösterilecek belgesellerden 8 film Türkiye prömiyerini İstanbul Film Festivali’nde yapacak.
Ulusal Belgesel yarışmasında yer alan filmler:
Mana Mou İstanbul / Nihan Arısoy
Son Yaprak / Handan Erdil
Yeşil Kırmızı / Ersin Kana
Aşk Bitti / Mert Kaya
Sessizliğin Kardeşleri / Taylan Mintaş
Derdo Ana ve Ceviz Ağacı / Serdar Önal
Üçüncü Bölgeden Hücum Varyasyonları / Sedat Şahin, Murat Adıyaman
Ah / Mustafa Ünlü
Blue / Mehmet Sertan

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI
İstanbul Film Festivali tarafından kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciye buluşturmak amacıyla gerçekleştirilen Ulusal Kısa Film Yarışması bu yıl ikinci kez düzenleniyor.
İstanbul Film Festivali‘nin kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciye buluşturmak amacıyla başlattığı Ulusal Kısa Film Yarışması’nda bu yıl 11 film yer alıyor. Yarışmanın jürisinde yönetmenler Vincent Dieutre, Gürcan Keltek, Ziya Demirel yer alıyor. Jüri tarafından seçilecek En İyi Kısa Film 5.000 TL ile ödüllendirilecek. Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi de yarışmadaki bir filme ödül verecek.
Ulusal Kısa Film Yarışmasında yer alan filmler:
Hinterlant / Sinan Kesova
Rodi / Gözde Yetişkin, Emre Sert
Siyah Çember / Hasan Can Dağlı
Evbark / Pınar Öğünç
Beyazperdeden Yeşil Sahaya / Özgür Demirci
İki Parça / Murat Uğurlu
Devrialem / Dilek Aydın
Nebile Hanımın Solucandeliği / Pınar Yorgancıoğlu
Zelal / Filiz Işık Bulut
Kot Farkı / Ayris Alptekin
Tavşan Kanı / Yağmur Altan

SEYFİ TEOMAN EN İYİ İLK FİLM ÖDÜLÜ
SEYFİ TEOMAN EN İYİ İLK FİLM ÖDÜLÜ

SEYFİ TEOMAN EN İYİ İLK FİLM ÖDÜLÜ

2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere CMYLMZ Fikirsanat aracılığıyla 30.000 TL ödül verilecek.
Festivalin Türkiye Sineması (Altın Lale Ulusal Yarışma, Yeni Türkiye Sineması) bölümlerinde yer alan Türkiye yapımı 13 ilk film bu ödüle aday olacak. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde senarist, yönetmen Ahu Öztürk, oyuncu Şebnem Bozoklu ve yapımcı Sinan Yabgu Ünal yer alacak.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film için yarışacak filmler,
Mahalle / Inside / Buğra Gülsoy, Serhat Teoman
Bütün Saadetler Mümkündür / All Felicities Are Possible / Selman Kılıçaslan
Kaygı / Inflame / Ceylan Özgün Özçelik
Mavi Sessizlik / Blue Silence / Bülent Öztürk
Sarı Sıcak / Yellow Heat / Fikret Reyhan
Murtaza / Özgür Sevimli
Martı / The Seagull / Erkan Tunç
Paçi – Av Sanatı / Elçin Elgür
Damat Koğuşu / İlker Savaşkurt
Göçebe / Emir Mavitan
Yeni Başlayanlar İçin Hayatta Kalma Sanatı / Burak Serbest
Orhan Pamuğa Söylemeyin…. / Rıza Sönmez
Eşik / Erkan Tahhuşoğlu, Ayhan Salar

Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği Ödülü
Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Altın Lale Ulusal ve Uluslararası Yarışma’da yer alan birer filme ve Ulusal Kısa Film Yarışması’ndan bir filme FIPRESCI Ödülü verecek. Başkanlığını Almanya’dan Klaus Eder’in yapacağı İtalya’dan Alberto Castellano, İsrail’den Ofer Liebergall, Slovakya’dan Ladislav Volko ve Türkiye’den Abbas Bozkurt ve Evrim Kaya görev alacak.

Kaynak: SÖZCÜ