EMLAK: İstanbul’da güncel gayrimenkul durumu

İstanbul’un nüfus yoğunluğu artarken, gayrimenkule gösterilen ilgi de büyüyor. İstanbul’un güncel gayrimenkul durumuna göre, İstanbul’un nüfus yoğunluğu en yüksek ilçelerinden biri olan Bayrampaşa; Eyüp, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa ve Esenler gibi yoğun nüfuslu semtlerin merkezinde bulunuyor. Ticaret ve endüstriyel üretime dayalı ekonomisi oldukça gelişmiş olan ilçede nüfus her geçen yıl artıyor. Bu nedenle Bayrampaşa, gayrimenkul potansiyeli en yüksek bölgelerden biri olarak görülüyor.

Bayrampaşa’da Gayrimenkul Fiyatları ve Amortisman Bedelleri
Avrupa yakasındaki ulaşım ağlarının kesişim noktasında bulunan Bayrampaşa’da daire fiyatları lokasyona, ısınma türüne, binanın yaşına, fiziksel özelliklerine ve merkezi muhitlere olan uzaklığına göre değişiklik gösteriyor. İlçede yeni konut projeleri yükselmeye başlasa da halen 25 yaşın üzerinde çok sayıda apartman bulunuyor. Bayrampaşa’da 65 metrekarelik 1+1 dairelerin fiyatları 120.000 TL’den başlıyor. Doğal gaz ısıtmalı 1+1 daireler ise 178.000 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Bu tür dairelerin 1.450 TL’den kiraya verildiği düşünülürse İstanbul genelinde ortalama 14 yıl olan amortisman süresi Bayrampaşa’da 10 yıla kadar düşüyor. 440.000 TL’ye lüks, eşyalı 1+1 daireler satın almak mümkün oluyor. Altıntepsi mevkinde 130.000 TL’ye doğal gaz sobalı 2+1 daireler bulunuyor. 1+1 ve 2+1 daireler genellikle yatırım amaçlı tercih ediliyor. Oturmak için daha geniş bir ev satın almak isteyenler ise 225.000 TL’den başlayan fiyatlarla 3+1 daireler satın alabiliyor. Manzaralı, lüks 3+1’lerin fiyatı 470.000 doları buluyor.

Bölge raporuna göre Bayrampaşa’da emlak sektörü gelecek vadeden yatırım yolları arasında yer alıyor. İlçedeki satılık arsa fiyatları 3.200.000 TL’den başlıyor. Kışla Caddesi üzerindeki arsalar 11.300.000 TL’ye alıcı buluyor. Arsa sahipleri genellikle arsalarını kat karşılığı inşaat firmalarına devretmeyi tercih ediyor.

Bayrampaşa’da Güncel Kira Fiyatları
Bayrampaşa’da 1+1 dairelerin kira bedelleri 800 TL’den başlıyor. 1+1’ler genellikle öğrenciler ve yalnız yaşayanlar tarafından tercih ediliyor. Beyaz eşyalı, lüks 1+1 dairelerin fiyatları 1.650 TL’ye kadar çıkıyor. Doğal gazlı 2+1 daireler ise 900 TL’den başlayan fiyatlarla kiralanabiliyor. Ulaşım araçlarına yakın muhitlerde 1.350 TL’den kiraya verilen 2+1 daireler de bulunuyor. 2.500 TL’ye merkezi lokasyondaki 2+2 daireleri kiralamak mümkün oluyor. Çocuklu ve geniş aileler genellikle okul, hastane ve alışveriş merkezlerine yakın, büyük dairelere yöneliyor. İlçedeki doğal gaz ısıtmalı 3+1 dairelerin kira bedelleri 1.250 TL’den başlıyor. Eşyalı, site içindeki lüks 3+1’lerin fiyatı 4.000 TL’yi buluyor. İlçeyi geçici süreli ziyaret edenler günlük kiralık daireleri tercih edebilir. 100 TL’ye eşyalı stüdyo daireler de kiralayabiliyor.

Sektörel rapor incelendiğinde Bayrampaşa’da kira fiyatlarının evin otobüs, minibüs ve metro duraklarına, okullara, alışveriş merkezlerine ve devlet dairelerine yakınlık durumuna göre değişiklik gösterdiği görülüyor. Kiralık dairelerin büyük çoğunluğu yeni yapılmış konut projelerinde yer alıyor. Fakat 20 yaşından büyük apartmanlarda da kiralık daireler bulunuyor.

Kaynak: MİLLİYET EMLAK