TEKNOLOJİ: IBM Kuantum bilgisayarı adım adım yaklaşıyor

Alışılageldik bilgisayar sistemlerinden çok farklı olan kuantum bilgisayarlarına bir adım daha yaklaştık. IBM Kuantum Bilgisayarı artık bulutta.

IBM Q adı verilen yeni kuantum bilgisayar servisi artık IBM’in Watson gibi diğer bulut tabanlı ürünleriyle birlikte çalışacak. IBM kuantum bilgisayarı hali hazırda günümüzün geleneksel bilgisayarlarıyla çözülemeyen problemleri çözmeye yardımcı olacak.
IBM Kuantum Bilgisayarı başta olmak üzere kuantum bilgisayarların gerçekten kullanışlı hale gelebilmesine daha uzun yıllar var. Bu bilgisayarları programlayabilmek için kuantum fiziği alanında uzman olmak gerekiyor. Ancak bu IBM’e engel teşkil etmiyor. IBM Kuantum Bilgisayarı ilk defa ar-ge laboratuvarlarından dışarı adım atıp, ticari bir bulut hizmetine destek olmaya başlıyor.
Kuantum bilgisayarlar veri işlenmesi alanında inanılmaz bir potansiyel vadediyor. Geleneksel bilgisayarlar verilerin 1 ve 0 olarak tanımlandığı bir sistem kullanırken kuantum bilgisayarlarda verinin aynı anda iki farklı durumda temsil edilmesini sağlayan “süperpozisyon” adlı bir kavramı kullanıyor.
 
IBM başlangıçta geliştiricilere 5 qubit’lik bir sisteme erişim imkanı sunacak. Daha sonra bunun 50 qubit’e kadar çıkarılması planlanıyor. Geliştiriciler, sadece çok özel koşullar altında çalışabilen kuantum bilgisayarlarının gücüne bulut üzerinden erişecekler. IBM’in kuantum bilgisayarları şirketin New York’taki araştırma merkezinde bulunuyor.
IBM kuantum bilgisayarları ilaç geliştirme, lojistik, finans, güvenlik ve yapay zeka alanlarında kullanmaya odaklanmış. Kuantum sistemleri molekül yapılarının incelenmesinden tedarik zinciri optimizasyonuna kadar birçok farklı alanda kullanılabilme potansiyeline sahip.

Kaynak: CNN Türk