AKTÜEL: Banliyö hatları 2018 sonunda geri dönüyor

Yenileme çalışmaları nedeniyle 2013’te kapatılan banliyö hatlarının açılışı 2018 sonu olarak planlanıyor. Tüm hızıyla devam eden çalışmalar havadan görüntülendi.
Projeyi üstlenen firmanın maliyet artışını gerekçe göstererek 2014 Ekim ayında işi durdurmasının ardından Pendik-Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme- Halkalı arasında hizmet verecek banliyö hatlarında çalışmalar yeniden hız kazandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla projeyle ilgili sıkıntıların aşıldığını belirterek hattın açılış tarihini 2018 sonu olarak verdi. Yapılan girişimler sonucunda uzun süredir adeta terk edilmiş patika yol gibi bekleyen banliyö tren hattında çalışmalar tüm hızıyla yeniden başladı. Hattın pekçok bölümünde çalışmalar eşzamanlı olarak yürütülürken çoğu tarihi eser statüsünde bulunan istasyonlar da yenileniyor. Ayrıca rayların döşeneceği zeminin sağlamlaştırma işlemlerinin de tamamlanmak üzere olduğu belirtiliyor. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı ile entegre olması planlanan ve günde 1 milyon yolcu taşıması öngörülen hattın raylarının önümüzdeki aylarda döşenmeye başlanacağı kaydediliyor.

BİZANS KALINTILARI BULUNDU

Öte yandan yapılan çalışmalar sırasında Maltepe, İdealtepe mevkisinde tren hattının geçtiği bölümde Bizans dönemine ait bazı kalıntılar bulundu. Bu bölümde tam tren hattın ortasında çıkan eserlerle ilgili çalışmalar İstanbul Arkeoloji Müzesi denetiminde devam ediyor. Müze tarafından koruma altına alınan eserlerin hattın güzergâhını değiştirip değiştirmeyeceğinin önümüzdeki günlerde belli olacağı belirtildi.

105 DAKİKADA GİDİLECEK

Ayrılıkçeşme-Pendik ve Kazlıçeşme-Halkalı arasında toplam 45 kilometrelik banliyö ve tren hatlarının tamamlanmasının ardından Pendik’ten Halkalı’ya 105 dakikada, Bakırköy’den Bostancı’ya 37 dakikada seyahat edilebilecek. Kaynak: Sabah