TURİZM: Turizm coşabilir

Hintli turistler, Türkiye’ye gelirse turizm canlanabilir. Hint pazarının önemine vurgu yapan DOKTOB Başkanı Okutur, “Hindistan’dan Dalaman’a uçaklar inmeli. Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın bu ülkeye ziyaretleri, turizmi uçurur” dedi.

Dalaman-Ortaca-Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletme Birliği (DOKTOB) üyeleri, Hindistan’daki fuar organizasyonlarından umutlu döndü. 9-11 Şubat’ta Mumbai’de IITT Fuarı’na, 15-17 Şubat’ta da Yeni Delhi’de SATTE Fuarı’na katılan turizmciler, Hindistan’ın Muğla için alternatif pazar olabileceği görüşünde birleşti. DOKTOB Başkanı Yücel Okutur, Muğla Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş ile Meclis üyeleri HASAN Şahin ve Fatih Dağdelen’in de katıldığı fuarların kendilerinde farklı ufuklar açtığını vurguladı.

236 bin kişinin mal varlığının 1 milyon Amerikan dolarının üzerinde olduğu Hindistan’da 60 milyon kişinin ‘geçerli pasaport’ taşıdığını belirten Okutur, “Yılda ortalama yapılan tatil oranı 2.5. Yılda 18 milyon kişi yurtdışına çıkıyor ve 2025 yılı itibariyle bu rakamın 30 milyonu bulacağı tahmin ediliyor” dedi.

‘Tanıtımda eksiğiz’

Türkiye’yi ziyaret eden Hint konuk sayısının, transit yolcular çıkarıldığında 100 binin altında kaldığına dikkat çeken DOKTOB Başkanı Okutur, “DOKTOB olarak katıldığımız Eylül 2016’daki workshop’ta inanılmaz bir ilgiyle karşılaşmış, Muğla’nın bilinirliğinin ne kadar az olduğunu görerek Hindistan’daki fuarlara katılma kararı almıştık. Nitekim, Hindistan Pazarı’nda çok büyük bir ilgiyle karşılaştık. Yeni Delhi Turizm Bakani Kapil Mishra’yla tanışma fırsatı bulduk. Sayın Başkonsolosumuz, Muğla ilimizi ön plana çıkararak ‘Hindistan için yeni destinasyon’ olarak tanıttı” diye konuştu.

Hint konukları Mayıs ayında Dalyan’da ağırlayacaklarını kaydeden Okutur, “IITT’de yaklaşık 200 acente ile birebir görüşme yaparak Muğla İlimizi anlattık. İstanbul’u, Antalya’yı ve Kapadokya’yı bilen Hintli acentalar maalesef Türkiye’nin 2. büyük turizm destinasyonu Muğla’yı duymamışlardı. Bu demektir ki tanıtımda çok büyük eksikliğimiz var” şeklinde konuştu.

‘BOLLYWOOD’A İŞ YAPALIM’

Hindistan’da, Bollywood’a mekân danışmanlığı yapan bir grupla ortak bir çalışma yapacaklarını da belirten DOKTOB Başkanı, “Muğla’dan daha doğal bir film stüdyosu düşünemiyoruz. Geçen yıl İsviçre’de çekilen bir Hint filmi sonrasında tüm Hindistan akın akın İsviçre’ye tatile gitmiş. Mutlaka Muğla’da bir film çekimi yapılması için olanaklarımızı seferber etmeliyiz” dedi.

Kaynak: MİLLİYET