TEKNOLOJİ: Kendi kendini onaran pil geliyor

Geliştirilen yeni bir lityum-iyon pil teknolojisi, hasar alan bir pilin kendisini tamir etmesine imkan tanıyor!

Araştırmacılar, yeni bir tür lityum-iyon batarya geliştirmiş durumda ve bu batarya, kendisini “tekrar büyüterek” hasar aldıktan kısa bir süre sonra enerji iletmeye devam edebiliyor.
Bu yeni nesil batarya, Angewandte Chemie dergisinde tanıtıldığına göre, seri karbon nanotüp yaprakları ile özel bir polimer katmanından oluşuyor. Bu polimer, sadece bataryanın bir hasar durumunda sızmasını engellemekle kalmıyor, hasar alan yüzeyin de kendini iyileştirmesini sağlıyor.

Oyun oynayarak 20 kilo verdi!
Teknolojinin arkasındaki ekip, gösterimi bir makete bağlı ola esnek bant aracılığı ile yaptı. Bant, kesildikten ve tekrar mühürlendikten sonra, sanki hiç hasar almamış gibi enerji vermeye devam edebiliyordu.
Bu yeni teknolojinin esnekliği, insan kullanımı için uygunluğu ve hasarlardan kurtulma yeteneği, araştırmacıların özellikle bazen ciddi hasar alabilen bataryalara sahip giyilebilirleri ön plana çıkarmalarına neden oluyor. Standart lityum-iyon bataryalar, esneklik için tasarlanabilirlerken, halen hasar aldıklarında ya da büküldüklerinde, kullanılamaz hale gelebiliyor.

Dünya Kadınlar Günü için Google öyle bir şey yaptı ki…
Bu durum, sadece bozulan bataryanın (veya ona ev sahipliği yapan cihazın) pahalı bir kağıt ağırlığına yakın bir şeye dönüşmesine sebep olmakla kalmıyor, aynı zamanda da zehirli, eritici veya yanıcı kimyasalların akmasına sebep olabiliyor.

Tabii ki bu batarya henüz sadece deney aşamasında bulunmakta ve kendini iyileştirebilen bataryaları Fitbit veya Apple Watch gibi ürünlerde görmemiz için bir süre daha beklememiz gerekecek.

Kaynak: Hürriyet