BEŞİKTAŞ: Nehar Tüblek Karikatür Yarışması

Bu yıl 22’ncisi düzenlenen Nehar Tüblek Karikatür Yarışması’nda kazananlar belli oldu. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, kazananlara ödüllerini takdim etti. Beşiktaş Belediyesi, bu sene 22’ncisi düzenlenen Nehar Tüblek karikatür yarışmasının kazananlarını törenle açıkladı. Akatlar Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende yarışmayı kazananlar ödüllerini Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın elinden aldı. 6 Mart 1995 tarihinde vefat eden, ömrünü karikatüre adamış hem değerli karikatürcü Nehar Tüblek’i anmak hem de karikatür sanatının yaygınlaşmasını sağlamak, çocuk ve gençleri karikatür sanatına yönlendirmek için gerçekleştirilen yarışmanın bu seneki kazananları ödüllerine kavuştu. Konusu serbest olan yarışmada birinciye 4 bin TL, ikinciye 3 bin 500 TL, üçüncüye 3 bin TL, Beşiktaş Belediyesi Özel Ödülü 3 bin TL, 3 Adet Mansiyon Ödülü bin 250 TL olmak üzere ödüller sahiplerini buldu.

“Karikatürler benim hayatımda derin izler bıraktı”
Karikatürlerin hayatında derin izler bıraktığını ifade eden Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, “En meraklı olduğum şeydir karikatür. Biz Fırt ve Gırgır ile büyüdük o dönemde. Benim için çok özel bir yeri var o yüzden. Karikatür benim hayatımda derin izler bırakmış bir alan. Ben aslında birçok açıdan karikatürlerle mesaj gönderiyorum. İnternet o kadar güzel imkanlar veriyor ki, vereceğim mesajı yazmaktansa karikatürleri kullandığımı söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

NEHAR TÜBLEK KİMDİR?..

Nehar Tüblek, 1924 yılında Yugoslavya’nın Manastır kentinde dünyaya geldi. Daha sonra Türkiye’ye yerleşen Nehar Tüblek’in ilk karikatürü 1943 yılında Amcabey Dergisi’nde yayımlandı. O günden vefat ettiği güne kadar kendini karikatüre adadı. Hafta, Yavrutürk, Yeni Mecmua Karikatür, Şaka, Amcabey, Akbaba, Dolmuş, Çarşaf dergileriyle; Son Posta, Dünya, Akşam, Yeni Gazete, Hürriyet ve Günaydın gazetelerinde devamlı olarak karikatür çizdi. Nehar Tüblek yurt içi ve yurt dışında yapılan uluslararası yarışmalarda da birçok ödül kazandı. İstanbul Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği yarışmalarda başarı ödülleri, İtalya, Tolentino ve Bordighera’da birincilik ve diğer ödüller, Kanada’da ve Yugoslavya’nın Üsküp kentinde de ödüller elde etti. Beygirname ve Paşaname adlı iki karikatür albümü bulunan Nehar Tüblek, son olarak Dünya Gazetesi’nde çalışmaktaydı. 6 Mart 1995 tarihinde gazetedeki çalışma masasının başında vefat etti.